Правят икономическа зона на 200 футболни игрища край София

Зоната ще служи на автомобилостроенето и всички свързани с него индустрии

Правят икономическа зона на 200 футболни игрища край София | StandartNews.com

Правителството взе решение да създаде нова икономическа зона край София. Това е първата зона в България, която ще бъде профилирана да служи на един от най-основните приоритетни сегменти в българската икономика – автомобилостроенето и всички свързани с него индустрии.

Според служебния министър на иновациите и растежа вече има сериозен международен инвеститорски интерес към обявената нова икономическа зона "Доброславци", която тепърва ще се изгражда на площ колкото 200 футболни игрища.

"По линия на Българската агенция за инвестиции, ние буквално всяка седмица се срещаме с приоритетни инвеститори. В момента има много напреднал диалог с 3 приоритетни инвеститора. Неслучайно и трите са се насочили към сегмента автомобилостроне и неслучайно тази зона е с такава насоченост, защото виждаме много силен фокус на международните инвеститори в този сегмент", каза министър Пулев в интервю за БНТ.

Тук говорим за инвеститори от Западна Европа, Близкия изток, Азия, микс от инвестиции, които са насочени към България, въпреки политическия риск, въпреки репутационния риск. Тези инвеститори са оценили нашето стратегическо позициониране и този ноу-хау и експертиза, които трупаме в сегмента.

Българското правителство направи решителна и преломна стъпка към създаването на предпоставки за привличане на голям стратегически инвеститор. Производство в голям размер - над 2 млн. евро вчера, с решение на МС, обособихме първата по рода си държавна икономическа зона "Доброславци", разкри Александър Пулев.

Той обясни, че става дума за зона на 290 хектара, т.е. с размер около 200 футболни игрища. "Тук говорим за зона на 15 км то София, близо до работната ръка. Като вид производство сме обособили зоната за чисто производство, която да отговаря на нуждите на хората. Ще инвестираме на базата на най-добрите практики и за инфраструктура. Тук осветление, ток, ВИК и т.н. Ще има сериозни инвестиции в социална инфраструктура - зелени зони, велоалеи", каза Пулев.

Той напомни, че автомобилостроенето е един от най-бързо растящите сегменти в българската икономика и вече допринася около 11% от брутния вътрешен продукт на страната.

Новата зона ще е готова от 12 до 24 месеца като първоначалната инвестиция ще бъде около 8 млн. лв., от които 6 млн. ще са за разчистване на имота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай