Понеделник,

Правителството тегли 300 милиона нов дълг

От: стандарт -
Правителството тегли 300 милиона нов дълг
A
A
A

 

Правителството започва да тегли нов дълг през тази година, предаде БНР, позовавайки се на централната банка. От сайта на БНБ става ясно, че следващия понеделник на аукцион ще бъдат предложени държавни ценни книжа за 300 млн. лева.

Първият за годината аукцион ще бъде проведен на 15 февруари, като на него ще бъдат предложени лихвоносни съкровищни облигации със срок 10 години и половина. Годишният лихвен процент е 0,1 на сто. Това е първата емисия държавни ценни книжа на вътрешния пазар, след като страната влезе в чакалнята на Еврозоната и в Банковия съюз.

Миналия септември страната излезе на външните пазари и постигна много добра доходност. В началото на миналата година, още преди кризата с Covid-19 финансовото министерство набираше поетапно дългов ресурс от вътрешния пазар, но отказа поръчките от последната предложена емисия заради сериозното нарастване на доходността. Тази емисия вече бе в разгара на пандемията.

Обикновено първата за годината емисия, каквато ще бъде тази за 300 млн. лева следващия понеделник, се счита и за тест на пазара.

Според бюджета за тази година правителството има право да тегли максимум 4,5 мрдл. лева нов дълг, като в края на годината нивото на държавния дълг не може да надвишава 31.9 млрд. лева.

С финансовата рамка за тази година правителството си остави възможността да тегли дълг от външните пазари, както и да сключва валутни и лихвени суапови сделки. Предвидено е и да изплаща предсрочно задължения или да поема такива, които да изплати още в рамките на календарната година.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички