Повишиха кредитния рейтинг на Алианц Банк

Международната агенция Fitch Ratings повиши перспективата на краткосрочния кредитен рейтинг на Алианц Банк България от „F2” на „F1”

Повишиха кредитния рейтинг на Алианц Банк | StandartNews.com

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на краткосрочния кредитен рейтинг на Алианц Банк България от „F2” на „F1”. Агенцията потвърди и дългосрочния кредитен рейтинг на Банката „BBB+“ със стабилна перспектива, който е едно ниво над този на България – „BBB”.

Краткосрочният кредитен рейтинг „F1” отразява отличното качество на предлаганите услуги и финансовата стабилност на Алианц Банк България, като е една стъпка над рейтинга на държавата, оценен на „F2” тази година. Оценката на Fitch се базира на факта, че компанията е част от една от най-големите финансови групи в света – Allianz SE, базирана в Мюнхен, с кредитен рейтинг „АА-“ и стабилна перспектива, като Банката разполага с потенциална подкрепа от мажоритарния си собственик. Fitch Ratings отчита високо ниво на оперативна интеграция между двете институции, както и сериозния принос на Банката за постигане на целите на холдинга.

Според данни на Fitch Ratings, в края на 2018 г. съотношението: оперативна печалба/ рисково претеглени активи е 2.9%. През изминалата година Банката се отличава с добра капитализация, като през 2019 г. се очаква положителен тренд на развитие, подобряване на качеството на кредитния портфейл, ефективност на разходите и постигане на планираните резултати за 2019 г.

„Рейтингът на Алианц Банк България е резултат от усилията ни да предоставяме възможно най-доброто и качествено обслужване на нашите клиенти. Стремим се не само да предлагаме иновативни решения в банковия сектор, но и да спазваме високи стандарти на контрол и самооценка. И занапред ще се стараем да поддържаме високото ниво на продуктите и услугите си, както и да затвърдим доверието в нас“, коментира Георги Заманов, Главен изпълнителен директор на Алианц Банк България.

За Алианц Банк България:

Алианц Банк България е универсална търговска банка със седалище в гр. София. Банката е част от групата на Алианц България Холдинг и предлага на клиентите си цялостни финансови решения. Алианц Банк притежава дългосрочен кредитен рейтинг „ВВВ+”, краткосрочен кредитен рейтинг „F1” и стабилна перспектива, потвърдени от международната рейтингова агенция Fitch Ratings Ltd. на 13.05.2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай