Посрещаме Рождество Христово с най-скъпата питка

Брашното е скочило два пъти заради непредсказуемата цена на тока, каза Мариана Кукушева

Посрещаме Рождество Христово с най-скъпата питка | StandartNews.com

Българите ще посрещнат Рождество Христово с най-скъпата питка, която са правили някога. Причината е в цените на брашното, които в България са скочили със 100%, а на европейското брашно с около 50%. Това обясни пред “Телеграф“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Кукушева подчерта, че никога брашната не са били толкова скъпи. Тя обясни по-високите им цени у нас в сравнение с тези в други страни от ЕС с няколко причини. Едната е наличието все още на сив сектор и в мелничарството. Второ, свитият пазар. Ниското потребление, което веднага дава по-високи цени, с които да компенсира, за разлика от широкия пазар, който формира по-ниска себестойност.

Бегъл преглед на цените на дребно на брашна в български супермаркет показват, че класическо бяло брашно екстра качество върви от 1,65 лв. за кг, същото, но с утвърден стандарт, пък е 1,85 лв. килото. Класиката тип 500 може да се купи и за 1,45 лв. Когато са в опаковка от 2 кг, потребителите могат да си спестят 1 ст. на пакет. Вносно бяло тип 405 стига 2,39 лв. за кг. Вносен грис за хляб е с етикет от 2,69 лв. за кг. Пълнозърнесто пшенично брашно от 1 кг се предлага на промоция от 3,49 на 2,69 лв. Специалната промоция е 1 кг брашно от български лимец за 6,29 лв. вместо за 6,99 лв. Пакетите от 1 кг със смеси за кекс, пица или по-специални брашна от ръж, например тръгват от 1,75 лв. българско и стигат до около 5 лв. килото внос.

За високите цени на брашната най-голяма заслуга имат и непредсказуемите цени на енергията. Това е и масовата причина пекари да затворят врати, предупреди Кукушева. Тя обясни, че няма никаква сигурност на енергийните разходи. Всяка партида хляб или сладкиши излиза с различна себестойност.

Браншовиците настояват да има възможност за дългосрочни енергийни договори на бизнес операторите, които се занимават с производство. Така че пазарът няма да търпи стресове, защото води до изкривяването му, каза още Мариана Кукушева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай