Последни часове за данък с 5% отстъпка

Декларацията за доходите трябва да се подаде и налогът да се плати днес, за да се ползва намалението

Последни часове за данък с 5% отстъпка | StandartNews.com

София. Изтичат последните часове за плащане на данъка върху доходите с намаление. Днес е последният ден, в който данъкът за довнасяне върху годишните доходи от 2013 г. може да се плати с 5% отстъпка. За да се ползва намалението обаче, до края на деня трябва да подадете годишната си данъчна декларация и да платите дължимия налог.

Ако нямате достатъчно пари в брой, за да платите днес целия дължим налог, законът позволява до 10 февруари да се внесе и само част от данъка върху доходите и за него да се ползва отстъпката. Например имате да доплащате 1000 лв. данък върху доходите от миналата година. Днес може да погасите 600 лв. и върху тях да ползвате отстъпка от 5% (30 лв.). Така реално днес трябва да внесете 570 лв. А останалите 400 лв. трябва да се внесат до крайния срок за плащане на данъка - 30 април. Като в данъчната декларация трябва да се опише каква сума плащате с отстъпка до 10 февруари и каква ще внесете до 30 април.

Данъчната декларация може да се подаде в офис на НАП или в близо 400 пощенски станции в цялата страна, където формулярите се приемат директно и се дава входящ номер. Ако искате да ползвате отстъпката от 5 на сто, не изпращайте декларацията си днес с препоръчано писмо, тъй като тя ще пристигне в НАП, след като срокът е изтекъл. За да обслужат всички граждани, днес данъчните ще работят, докато има чакащи хора пред гишетата.

За да ползвате отстъпката от 5%, парите, които плащате за погасяване на дължимия данък, трябва да пристигнат в сметките на НАП до края на днешния ден или най-късно утре. За да се гарантира, че парите ще пристигнат още днес, може да ги внесете в банковите клонове, които са разкрити в офисите на НАП. Плащането на данъка върху доходите в тези банкови офиси е освободено от такси. Парите ще пристигнат в сметките на НАП в рамките на деня и ако ги внесете с платежно нареждане в произволен офис на банката, която обслужва офиса на Националната агенция за приходи по постоянния ви адрес. Списъкът на банките и номерата на банковите сметки може да се видят на сайта на НАП www.nap.bg.

За хората, които имат доходи от наеми или са самоосигуряващи се, има още едно условие, за да ползват отстъпката от 5% - през изминалата 2013 г. те трябва коректно да са внасяли дължимите авансови тримесечни вноски на данъка върху доходите.
Отстъпка от 5% може да се ползва и ако до крайния срок за подаване на годишните данъчни декларации 30 април подадете формулярите по интернет, подписани с електронен подпис. Като може да се ползва само една от двете отстъпки - за ранно подаване на декларацията до 10 февруари или за изпращането й по интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай