Поскъпват ли горивата? Тревожни шофьори по бензиностанциите

Вчерашното поскъпване на някои бензиностанции е било със стотинки, твърди експерт

Поскъпват ли горивата? Тревожни шофьори по бензиностанциите | StandartNews.com

Опашки от автомобили по бензиностанции в страната се очакват и днес, след известна паника. Струпването на коли започна вчера в късния следобед, предизвикано от слухове в социалните мрежи за скок в цените и липса на горива.

Пред Нова телевизия от Петролната и газова асоциация коментираха, че на този етап не се очаква шоково покачване на цените. А наличности на горива у нас има достатъчно. Уточняват обаче, че като ефект от завишеното потребление, на места може да се стигне до временно изчерпване на наличните количества.

„Няма липси на горива в страната, рафинерията работи, от „Лукойл”-България ни увериха, че всичко е под контрол, горива има и ще има. И в момента на пристанищен терминал „Росенец” разтоварват суровина”, заяви пред Нова тв Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По отношение на цените, той е категоричен, че  на всички бензиностанции, които членуват в асоциацията, цените са доста под 3 лева. „Няма никакви условия към момента за шоково поскъпване”, заяви Бенчев.

Той е категоричен, че вчерашното поскъпване на техните обекти е било само с няколко стотинки, а причината е, че цените на дериватите и суровия петрол вървят нагоре.

„Ще има вероятно повишение през няколко дни, през седмица, с няколко стотинки нагоре. Ситуацията е трудна за прогнозиране”, каза Бенчев.

„Складовете са пълни, по-голяма част от бензиностанциите днес отвориха врати. Истерия няма“, каза пред БТА председателят на Българската газова и петролна асоциация Живодар Терзиев.  

Според него атаката вчера, след която са образувани големи опашки пред бензиноколонките, е организирана чрез социалните мрежи и трябва да бъде разследвана. „Само за 6 часа вчера в бензиностанциите, които управлявам, продадохме гориво за 3 дни“, посочи Терзиев.

По данни на асоциацията от понеделник цената на барел петрол на световните борси е нараснала с 20%, от 99 на 118 долара.  Ново поскъпване до края на седмицата не е изключено, прогнозира Живодар Терзиев.

Премиерът Кирил Петков предупреди снощи с публикация в профила си във Фейсбук снощи, че „без никаква причина в момента се всява паника за горивата”. Той подчерта, че един танкер е разтоварил в сряда, а други два се чакат за разтоварване и пише още „гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши”.

Петков допълни, че ще изиска проверка от страна на Комисията за защита на конкуренцията, за да се изясни откъде тръгва спекулацията с цените на горивата. Премиерът отговори и на слухове, че България ще изпраща войници в Украйна, като ги нарече „поредната хибридна лъжа”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай