Порязаха чиновниците

Синдикатите излизат на протест

Порязаха чиновниците | StandartNews.com

Чиновниците няма да се радват на обичайното повишение на заплатите, с което са свикнали през последните години. От началото на новата година те ще продължат да получават същите възнаграждения, докато дойде на власт редовно правителство, което да предложи нови политики и приеме нов бюджет. Засега ще действа законът за държавната хазна от 2022 г., решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, като приеха предложението на служебния министър на финансите Росица Велкова.

Ден по-рано народните представители от икономическата комисия също гласуваха удължаване на основните параметри, заложени в разчетите за 2022 г. Предстои законът да влезе за гласуване в пленарна зала, като между първо и второ четене депутатите могат да направят промени.

С удължаването на бюджета размерът на минималната заплата от 710 лева също би трябвало да остане без промяна. С това обаче не са съгласни синдикатите. Те искат от 1 януари увеличение на минималното възнаграждение на поне 850 лева, което да не се облага с данъци. В подкрепа на исканията си двата синдиката организират протестен митинг и автошествие в София.

Аназили, коментари и интервюта по горещи теми от седмицата - четете във вестник "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай