Порожанов: Не мога да си затворя очите за нарушения /Обновена/

Странно е контролираните да защитават контролиращия, коментира земеделският министър по повод протестите на биопроизводителите заради неподновен лиценз на сертифицираща фирма

Порожанов: Не мога да си затворя очите за нарушения /Обновена/ | StandartNews.com

„Диалог с биопроизводителите има и винаги е имало. Когато има нарушения и те са установени, аз не мога да си затворя очите“. Това  заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод протести на биопроизводители след като не бе подновен лицензът на една от сертифициращите фирми.  

В случая с „Кю сертификейшън“ има отказ от издаване на ново разрешително на контролираща фирма, която трябва да следи биопроизводителите. „Ние не сме отнемали разрешителните. Те не бяха удължени заради неточности в изискуемата документация“, категоричен бе Порожанов.

Той изрази мнение, че е малко странно контролираните да защитават контролиращия. Министърът поясни, че контролиращите лица са били 17 на брой, като един от тях се е отказал сам през миналата година. На петима през последните месеци са изтекли годишните разрешителни. Трима  са получили удължаване с 6 месеца, а на две от контролиращите, сред които е и „Кю сертификейшън”, е постановен отказ.  Другата фирма с неподновен лиценз е „Аустриа Био Гаранти“ 

„Окончателно бяха установени 18 неотстранени несъответствия. Намерили сме основания, за да не пресираме производителите и да не прекъсваме биологичния ангажимент, да представят договор до 30 април“, каза още той.  Според министър Порожанов, всеки има право да избере с кого да сключи договор, а въпросната фирма има право след шест месеца, ако е изрядна, да получи разрешение за опериране.  „Контролът, който извършваме е, за да гарантираме високо качество при биохраните“, каза още той.

Прегледът на изискуемата документация и предложенията за вземане на решение за продължаване или отказ на сертифициращите фирми се извършва от междуведомствена консултативна комисия по биологично производство.

По казуса за „Кю сертификейшън“ от МЗХГ обръщат внимание, че не е отнемано разрешение, а е отказано издаване на временно разрешително за срок от 6 месеца предвид на окончателно неотстранени в законоустановените срокове непълноти и несъответствия в документацията, процедурите и др. При първоначално подадените документи несъответствията са били 175, като окончателно са установени 18 неотстранени несъответствия.

Част от констатираните непълноти и несъответствия са:

•Липса на приложени доказателства за определяне на минималния обхват на забранени и разрешени за използване вещества и продукти, които да бъдат изследвани.
•Не е предоставена процедура за второ независимо изследване на пробите в референтна лаборатория, която да гарантира резултата от изследванията, съгласно Наредба № 5 от 2018 г.
•В предоставената процедура не е разписан ред за допълнителни проверки да бъдат извършени предимно без предизвестие към проверяваните.
•След проведени интервюта със служителите на компанията е констатирано непознаване на действащата нормативна уредба, както и пропуски по отношение на прилагането на контролната процедура. Освен това е установено, че не вземат предвид оценката от риск анализа за конкретния оператор. 

Дружеството има право да кандидатства за разрешително след 6 месеца.  При отнемане на разрешение на контролиращо лице, биологичните оператори имат право да сключат договор по техен избор с някое от другите, обявени на сайта на министерството 14 контролиращи лица. В тази връзка от МЗХГ не приемат опитите за внушение, че това се прави в полза на конкретни лица.

Към момента България няма спрени средства за биологично производство по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Още по време на първите приеми по мярката за биологично производство през 2015 г. и 2016 г., която е с бюджет от 300 млн. лева , той е бил надхвърлен с над 50 млн. лева. „Имаше искания отново да се отворят допълни приеми. Причината за това е, че броят на биопроизводителите нарастна значително. Към момента общият им брой е около 6500, а тези които заявяват плащания, са близо 4000“, каза още министърът на земеделието.

Изразяваме твърдата позиция на Министерството на земеделието, храните и горите, че засиленият контрол от наша страна и действията ни при констатиране на слабости ще продължи, както за всички контролиращи лица, така и за операторите в система на контрол. Целта е да гарантираме на потребителите високото качество на биологичната продукция, пише в съобщение на сайта на МЗХГ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай