По-малко срещи на бизнеса с данъчните

Електронни услуги ще пестят време и пари на фирмите

По-малко срещи на бизнеса с данъчните | StandartNews.com

София. Бизнесът ще има по-малко срещи с данъчните. Това ще стане с намаляване на изискваните документи при ревизии, както и с повече електронни услуги от страна на Националната агенция за приходи. Това са част от мерките за оптимизиране на работата на приходните агенции и за подобряване на събираемостта на приходите в бюджета, които бяха представени от министъра на финансите Петър Чобанов.

Мерките са групирани в три основни раздела, които засягат намаляване на административната тежест, решаване на проблемите, свързани с единната сметка, чрез която бизнесът се издължава на хазната, и повишаване на събираемостта на бюджетните приходи. По отношение на единната сметка вероятно на бизнеса ще се даде възможност да посочва кое задължение се погасява с предимство.

Сред мерките влизат и създаването на нова електронна услуга на НАП (в срок до 31 август), която автоматично ще предоставя информация на лицата за настъпилите промени в техните данъчноосигурителни сметки. Така гражданите и фирмите лесно ще могат да следят какво са платили и какви задължения имат. Предвижда се също така НАП и Агенция "Митници" да започнат да обменят документи по електронен път с бизнеса в процедурите по деклариране, издаване и връчване на документи. В срок до края на годината пък ще бъде създадена възможност (чрез законови промени) на държавните органи да проверяват в регистрите на НАП за наличие или липса на публични задължения на бизнеса и гражданите. Това ще спести издаването на 1 млн. удостоверения годишно.

Предвиждат се и интензивни проверки в сектори на икономиката, където има риск за укриване на налози, стана ясно от думите на Петър Чобанов. Освен всичко това невърнатото ДДС ще влезе в поименен регистър, който ще бъде отделен за всяка териториална дирекция на НАП. Ще бъде създаден и обобщен регистър на ниво Централно управление за невъзстановеното ДДС, като там ще бъдат вписани и причините за забавяне на плащанията от страна на държавата. Невърнатото ДДС към момента е 315 млн. лв., добави Петър Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай