Половината работодатели дават бонуси

Повечето мениджъри ще заложат на финансовия стимул, а не на ваучери за храна, фирмени подаръци и сувенири

Половината работодатели дават бонуси | StandartNews.com

Повечето мениджъри ще заложат на финансовия стимул, а не на ваучери за храна, фирмени подаръци и сувенири, сочи проучване на БСК
В 56% от фирмите тази година ще бъдат раздавани бонуси за Коледните празници за всички служители, показа непредставително проучване на Българската стопанска камара (БСК). То е проведено в периода 25 ноември - 6 декември сред 410 компании.
Данните показват, че 22 % от фирмите няма да стимулират служителите си, а 10 на сто ще насърчат само определени работници. Размерът на бонусите се запазва спрямо миналата година в 43 % от фирмите, 30% планират да дадат по-голям стимул в сравнение с 2019-а, а 18 на сто от фирмите планират да намалят сумата. 73% от мениджърите предпочитат бонусите да са в пари, 27 на сто ще подарят на служителите си фирмени подаръци и сувенири. 10 % ще предоставят ваучери за храна и напитки, 7% - ваучери за почивка.
Като условие за стимулирането на служителите за Коледа, работодателите поставят добрите финансови резултати (48%). За 26 на сто обаче те не са от значение, а за всеки пети мениджър (24%) условие за стимулиране е внимателната преценка за приноса на работника.
Размерът на стимулите варира, но само 6% от компаниите могат да си позволят да дадат пълна заплата като бонус за празниците. В почти половината от фирмите служителите ще получат до 20% върху възнаграждението си, 38% от работодателите пък ще дадат по още половин заплата.
45 на сто от анкетираните използват коледните бонуси, за да стимулират добрите си служители. Малко над 30 % спазват традицията всяка година да дават подаръци за Коледа на работниците. За 17% раздаването на коледните бонуси е начин да се сплоти екипът.
Малко над половината от участниците в допитването (54%) са в сферата на услугите, 30% оперират в търговията, над 60 на сто работят основно за вътрешния пазар, а близо 30%  работят и за вътрешния, и за външния пазар и са основно международни компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай