Подаваме данъчна декларация от днес

Подаваме данъчна декларация от днес | StandartNews.com

София. От днес можем да подадем данъчна декларация в НАП. Крайният срок е април. Декларацията може да се прати по пощата, по електронен път или на място в данъчните служи.

Декларация трябва да подаде всеки, който работи на граждански договор, хората със свободни професии, тези, които имат свой бизнес или пък приходи от наеми. От подаването на данъчна декларация са освободени тези, които работят само на трудов договор и нямат други приходи.

През тази година за първи път ще влезе и нов данък. Това е налогът върху лихвите на спестяванията ни в банките. Той е 10%. Друга важна промяна е въвеждането на единна данъчна сметка. По този начин всички плащания ще стават по една сметка, затова няма да има нужда от попълването на различни кодове и основания за плащане. По този начин обаче няма да можем да плащаме данъците си избирателно. Парите ще отиват автоматично за най-старото ни задължение. Изключение ще се прави само за вноските за здраве. Те ще могат да се погасяват приоритетно.

С новата единна сметка се намаляват лихвите за просрочени осигурителни задължения, като се изравняват с тези за забавени данъчни дългове. От догодина всеки, който закъснее с превода си за осигурителни вноски, ще плаща лихва в размер на основния лихвен процент на БНБ за периода плюс 10%. От 1 януари 2013 г. се уеднаквяват и сроковете, в които се плащат осигурителните вноски.

Данъчни облекчения през тази година остават непроменени спрямо миналата. Размерът на отстъпката за дарения е от 5 до 65%. Намаление на данъка с 10% може да се използва при допълнително доброволно социално или здравно осигуряване, както и при застраховка "Живот". Купуването на осигурителен стаж също е възможност за намаляване на данъка. Преференции има и за младите семейства. Плащането на данъците до 11 февруари пък за всички носи 5% облекчение. Повече подробности може да намерите на интернет страницата на НАП www.nap.bg и на телефон 0700 18 700.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай