По-често се търсят кредити за жилище

По-често се търсят кредити за жилище | StandartNews.com

София. Все повече граждани започват да теглят кредити от банките, сочи проучване на УниКредит Булбанк. Исканията за жилищни заеми през 2014 г. например са се увеличили с 5% в сравнение с предходната година.

Най-активни са били клиентите през последното тримесечие на 2014 г. При ипотечните кредити пазарният дял на банката е нараснал на 17,8%, а при заемите за граждани банката отчита ръст на пазарния си дял до 14,9%. Според анализаторите, основните причини за повишения интерес на домакинствата през последното тримесечие на 2014 г. са две - първите признаци за политическа стабилност и желанието на част от домакинствата да повишат качеството си на живот, премествайки се в по-голямо жилище.

Най-активни са потребителите между 36 и 45 години, които вече са над 47% от всички кредитополучатели. След тях е групата на купуващи първо жилище на възраст между 26 и 35 г. - 33,2%. Средният размер на ипотечните кредити през 2014 г. е 72 300 лева - с 4% повече от предходната. Средният срок на изплащане на ипотеките се запазва на 22 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай