Петък,

Пълен шаш на стоковата борса, търговци чакат и не продават

От: Рачо Рачев, сн. архив -
5276
Пълен шаш на стоковата борса, търговци чакат и не продават
A
A
A

Никакви сделки няма на Софийската стокова борса от началото на март. Търговците твърдят, че изчакват да видят държавата на колко ще купува, съобщи по БНТ изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

Пазарът вървеше доста предвидимо до Нова година, естествено пшеницата започва да поскъпва през зимата и през декември-януари започна едно поскъпване. Някъде към края на февруари, когато започна и войната в Украйна, рязко цените тръгнаха нагоре. Украйна престана да дава котировките, тъй като борсата й спря да работи, допълни Симов.

Пазарът на пшеница е реагирал на войната в Украйна с рязък скок от 30%. По думите на Симов, в последните 2-3 дни се намираме в период от леко поевтиняване, но скокът от 30% не може да бъде компенсиран. Това ще стане възможно с прибирането на новата реколта. Аз лично очаквам тези цени да тръгнат леко надолу в края на април и особено през май, обясни Симов.

Ние в Черноморския басейн ще усетим по-засилено търсене, тъй като Украйна не може да изнася. Това е шансът на българските търговци сега да успят да изнесат по-големи количества зърно, за да се внесат свежи пари. Чуваме, че и държавата ще се появи като купувач, а това са добри новини за българските търговци, обясни Симов.

Торовете са необходими за едно нормално производство на зърно, по-скоро проблемът е в цената на природния газ, допълни той.

Торенето на пролетниците ще е малко по-скъпо, но торове се произвеждат и в България и производителите гарантират, че ще има достатъчно торове.

На 1700 долара за тон е замръзнала цената на олиото през последните дни след много рязкото качване. Това показват данните от най-голямата борса в Ротердам.

При прекалено голям скок на цената дори се прекратява търговията, за да се успокои положението, обясни Симов.

Украйна произвежда над 30 млн. тона слънчоглед и тя е най-големият износител, затова сега суровината слънчоглед поскъпва.

Ние не сме зависими от слънчогледа в Русия и Украйна, категоричен е Симов.

Според него обаче, в световен аспект ще има недостиг на слънчоглед, докато в България има слънчоглед и проблем с олиото нямаме. Тепърва се сеят слънчогледът и царевицата, които се жънат през септември. Надявам се реколтата да е добра, допълни Симов.

Това, което може да спре цените на олиото, е по-слабото търсене, защото няма недостиг на олиото, категоричен е Симов.

Той подчерта, че трябва да пазаруваме от магазините само това, което ни трябва, а не да се презапасяваме.

Симов е категоричен, че растящата инфлация ще остави своя отпечатък и върху цените на основните стоки у нас. Затова сега е моментът да изнасяме, за да има възможност да компенсираме.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com