Пълен обрат с горивата. Изненадваща цена на метана

Какво я предизвика?

Пълен обрат с горивата. Изненадваща цена на метана | StandartNews.com

Пълен обрат с цената на горивата у нас. Диземът вече не е най-скъпото гориво. Метанът го изпревари. Той поскъпна с 34 стотинки за литър само за месец и вече е най-скъпото гориво у нас, съобщи "Мениджър нюз". 

На 17  декември 2022г. цената на горивото е била 3,35 лв. за литър,  докато днес  се продава за 3,72 лева за литър по колонките у нас. В същото време средната цена на литър бензин  А-95 падна до 2,60 лева за литър,  а на  литър  дизел - за 2,93 лева за литър.

Автогазта пък се продава по колонките за 1,18 лева на литър, сочат данните на Fuelo.net.               

Спрямо януари 2022 г. най-масовият бензин А-95 е поскъпнал средно с близо 8 % и за литър в момента шофьорите плащат 19 стотинки отгоре. При дизела към началото на годината разходът за литър е нараснал средно с 20 на сто или с около 49 стотинки за литър. В момента обаче разликата в цените е много по-малка от пролетта и лятото, когато течните горива достигаха рекордни нива на бензиностанциитеу нас.

„За радост към настоящия момент и бензинът и дизелът се движат на цени под 3 лв. Предполагам, че ще се задържат на тези нива през следващите седмици, може да има и леко поевтиняване, но нека да видим какво ще се случва на международните пазари със суров петрол”, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред  Нова тв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай