Плащат влоговете от КТБ през най-големите банки

Плащат влоговете от КТБ през най-големите банки | StandartNews.com

София. Гарантираните влогове до 196 000 лева от Корпоративна търговска банка, която вече е в несъстоятелност, ще се изплащат през големи банки с безупречна репутация. Техният списък ще бъде обявен на 25 ноември. Трезорите, през които гражданите ще могат да теглят парите си, ще бъдат около 5-6.

В доста напреднала фаза са преговорите между Фонда за гарантиране на влоговете и Райфайзенбанк, Пощенска банка, Уникредит БулБанк и Обединена Българска Банка (ОББ) и Банка ДСК, научи "Стандарт".

Причината е, че тези финансови институции имат голяма мрежа от клонове из цялата страна. Целта е гражданите да бъдат улеснени максимално и да си получат парите най-бързо. Влоговете ще започнат да се изплащат от 4 декември, както обяви председателят на фонда Росен Николов. Все още не е уточнен окончателният брой на банките, но се очаква да бъдат привлечени още поне една или две.

За да се улесни процедурата, разпределението на вложителите в КТБ между банките, които ще изплащат депозитите, ще става в зависимост от последната цифра на ЕГН-то или БУЛСТАТ на всеки вложител.

МНЕНИЕ

Няма "света вода ненапита" за КТБ

Лютви Местан, лидер на ДПС

"Смирени" е лайтмотивът на политическия дискурс от пети октомври насам, но само смирението няма да е достатъчно. Необходим е катарзис - тежък, дълбок, всеобхватен катарзис не като емоционална категория, а като политическа наказателна отговорност, конкретна, именно защото е засегнат значим публичен интерес. Настояваме за ясна политическа и наказателна отговорност на основата на безспорно установената истина. По отношение на КТБ няма такова нещо като "света вода ненапита". Пет редовни и две служебни правителства се разполагат в периода на възникване и на набъбване като гъба след политически покровителски дъжд на това нещо, което днес трудно бихме могли да определим като банка. Не е ли било непорочно самото начало през 2000 г.? Това е било възмездно. Възмездността се появява днес под формата на месечни тлъсти семейни хонорари, наеми на недвижими имоти и прочие. Аз искам да знам кой от тези хонорари, било за консултантски услуги или за наеми, е с адрес Движението за права и свободи, за да се облъчва публичното съзнание упорито и систематично за КТБ като "банката на Сараите". Искаме да знаем истината, защото този син политически език, който сугестира българското общество с непрекъснатото продуциране на митологемите, трябва да се ваксинира. И единствената ваксина е истината. Ние нищо друго не искаме, затова и от първия ден на учредяването на 43-ото народно събрание внесохме закон, който има за цел да свали банковата тайна, да разкрие всички обвързаности на публичните фигури с тази банка. Много интересно къде са цесиите. Да не би виновните за фалита да се окаже, че ще присвоят и активите чрез придобити цесии на 50% от стойността на влоговете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай