Петролът пак поскъпна. Рекордна цена

Министрите от ОПЕК+ отложиха преговорите си за доставките на петрол

Петролът пак поскъпна. Рекордна цена | StandartNews.com

Петролът отново поскъпна, достигайки рекордна цена от 2018 г. насам.

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник на фона на очакванията, че доставките ще се затегнат допълнително, след като ОПЕК+ отложи срещата си, предаде Ройтерс, цитирана от „Мениджър”.

Към 8:30 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,33 долара, или 0,43%, до 77,49 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 1,54 долара, или 2,05%, до 76,70 долара за барел. И двата сорта достигнаха най-високите си нива от края на 2018 г. насам.

Министрите на Организацията на страните износителки на петрол и на техните съюзници, начело с Русия, известни като групата ОПЕК+, отложиха преговорите си за доставките на петрол без да дадат нова дата. Миналата седмица Обединените арабски емирства отхвърлиха предложението за удължаване с 8 месеца на съществуващите в момента съкращения на добива.

„Очакванията, че ОПЕК+ няма да пусне на пазара допълнителни доставки от август подкрепиха цените в понеделник. При настоящите нива обаче инвеститорите не желаят да се движат в която и да е посока поради несигурността относно действията на членовете на ОПЕК+ от следващия месец“, коментира Тошитака Тазава от Fujitomi Co

В петък ОПЕК+ гласува за увеличаване на доставките на петрол с 2 млн. барела на ден от август до декември 2021 г., но Обединените арабски емирства изразиха недоволство от споразумението и блокираха неговото подписване. ОАЕ изискват преразглеждане на параметрите на споразумението за намаляване на производството на петрол, като Саудитска Арабия постави като условие част от ограниченията да останат в сила не до април, а до края на 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай