Понеделник,

Петролът отново скочи. Ще се вдигнат ли цените по бензиностанциите

От: Агенция Стандарт -
296
Петролът отново скочи. Ще се вдигнат ли цените по бензиностанциите
A
A
A

Отново покачване на цените на суровия петрол на международните пазари. След като в продължение на няколко дни един барел струваше около 100-105 долара, днес той отново надмина 110. Цената на суровия петрол на световния пазар остава променлива. За пример през този месец цената на един барел е варирала между 103 и 128 долара.

“Днес отново суровият петрол тръгна нагоре, достигна стойности над 110 долара за барел”, обясни пред Нова Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Рязък скок на цените по бензиностанциите, обаче, не се очаква.

“Предполагам, че в следващите две седмици няма да има много голяма промяна на цените по бензиностанциите. Ако всичко е нормално, не трябва да има цени над три лева на литър в близките две-три седмици”, добави Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци на горива.

За да се стигне до поевтиняване на горивата у нас, световният пазар трябва да се балансира. Това може да стане ако цените спрат да се променят драстично на дневна база.

“За да има едно сериозно намаление на цената, това означава суровият петрол да бъде под 100 долара за барел и това да продължи в рамките на между 10-14 дни”, уточни Бенчев.

От Петролната асоциация обясняват, че предишния скок в цените е бил овладян у нас.

“Тези стойности, които видяхме от 120-140 долара за барел, не са отразени в цените, които виждаме на бензиноколонките и те няма как да бъдат отразени. За да има повишаване или повишаване на цените, трендът трябва да бъде постоянен”, каза още той.

Експерти очакват скоро да се балансира и цената на пропан бутана.

“Предполагам, че в рамките на два месеца, като свърши зимния сезон, цената му ще падне надолу”, смята Хаджидимитров.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com