Петкова: Ограничихме електроподаването в засегнатите райони за 48 часа

Петкова: Ограничихме електроподаването в засегнатите райони за 48 часа | StandartNews.com

Беше издадена заповед за ограничаване на електрическото захранване в бедстващите области, която влезе в сила от 00.00 часа на 9 март. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Централното диспечерско управление.

„Ограничителният режим може да бъде свален в срок до 48 часа. Той важи за такъв период от време. Режимът представлява въвеждане на ограничение по отношение на подаването на електрическа енергия на захранването, тъй като ситуацията е тежка", обясни Петкова. Тя уточни обаче, че това не означава режим на тока. „Това е сигнал към електроразпределителните предприятия, че е въведен такъв ограничителен режим", посочи Петкова. Тя заяви още, че към настоящия момент има язовири със свободни обеми и всичко се контролира.

"Разбирам притесненията, които създаде прекъсването на електрическото захранване, но всички ние трябва да проявим разбиране", заяви тя.

„Такива количества сняг не са падали от години в тези региони. Преспите сняг на места достигат до метър и половина. Проблемът е свързан с това, че на практика нямаме достъп до авариралите райони", призна енергийният министър.

"Правова държава сме и всеки може да потърси от държавата правата си, но смятам, че към настоящия момент всички трябва да обединим усилията си, за да излезем още по-бързо от тази ситуация", заяви Петкова, цитирана от "Фокус". По думите й, това ще бъде в интерес както на бизнеса, така и на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай