Петкова проверява ЧЕЗ

Наредила на дружеството да смени повредени електрически стълбове

Петкова проверява ЧЕЗ | StandartNews.com

Извънредна проверка за техническото състояние на енергийните обекти на ЧЕЗ в Мездра и Враца е разпоредила енергийният министър Теменужка Петкова. Следващата седмица такава проверки ще има в Троян и Ловеч. Това съобщи самата тя в парламента, отговаряйки на въпрос от соцдепутатите Валентина Найденова и Милко Недялков. Те искаха да знаят каква е политиката на Министерство на енергетиката по контрола на инвестиционната дейност и ремонтните работи на дружество "ЧЕЗ-България" АД.

„Министърът на енергетиката провежда предварителен текущ и последващ контрол на техническото състояние и експлоатацията на енергиените обекти. Във връзка с регистрираните аварии и прекъсвания на електрозахранването, свързани с усложенаната метеорологична обстановка на 5 и 6 февруари тази година, на лицензионната територия на ЧЕЗ „Разпределение“ с моя заповед разпоредих извършването на извънредна проверка относно техническото състояние на енергийните обекти на електроразпределителното дружество в оперативни центрове „Мездра“ и „Враца“, каза още Петкова, цитирана от агенция "Фокус".
Тя уточни, че проверката е обхванала качеството на техническата експлоатация на съоръжението в съответствие с действащата нормативна уредба.

„Установено е, че на територията на общините Враца, Мездра и Роман вследствие на мокрия сняг са счупени, наклонени, усукани и изкривени 22 броя стоманено-решетъчни стълба от мрежа „Средно напрежение“ и 113 броя стоманено-бетонни стълба от мрежа „ниско напрежение“. Има и скъсани въздушни електропроводи“, допълни министърът.
Тя уточни, че за резултатите от проверката ще бъде съставен констативен протокол. „На ЧЕЗ „Разпределение“ ще бъдат дадени задължителни предписания със срок за изпълнение и отстраняване на констатираните нередности по електроразпределителната мрежа „ниско“ и „средно напрежение“. Следващата седмица такава извънредна проверка ще бъде извършена относно техническото състояние на ЧЕЗ „Разпределение“ в оперативен център „Троян“ и „Ловеч“.

Петкова уточни, че по отношение на политиката на Министерството по контрола на инвестиционната дейност на електроразпределителните дружества, тя уточни, че КЕВР утвърждава размера на инвестициите за регулаторния период, които следва да изпълнят.
„Инвестициите за подобряване на качеството на електрическата енергия, сигурността и безопасността на електроразпределителната мрежа са наложителни от гледна точка на изпълнение на лицензионните и договорните задължения на дружествата“, допълни още министърът на енергетиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай