Петкова: Не се отказваме от въглищните централи

Чакаме през юни бележките на Еврокомисията по енергийния план на България

Петкова: Не се отказваме от въглищните централи | StandartNews.com

Правителството не се отказва от централите на въглища, въпреки че ТЕЦ "Марица Изток" 2 бе поставена на осмо място сред най-големите замърсители в Европейския съюз. "На среща в Стара Загора през 2017 г., в присъствието на премиера Борисов и всички заинтересовани страни, бе решено да сме единни в защитата на теца. Продължаваме да следваме решенията, приети тогава". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред "Канал 3". Тя каза, че запасите от лигнитни въглища стигат за 60 г. и това е в основата, която защитаваме искането за дерогация пред Брюксел. България е изпратила своя национален интегриран план за енергетиката в Еврокомисията. В него страната ни защитава използването на въглища до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. Очаква се бележките на Еврокомисията да бъдат получени към юни, каза още Петкова. По думите й, ЕК не би трябвало да се занимава с енергийния микс на страната ни. 

Относно замърсяването от "Марица Изток 2", Петкова обясни, че за последните 10 г. централата е инвестирала 1 млрд. лева собствени средства в сероочистващи устройства. През 2017 г. обаче Еврокомисията е завишила нормите за изпускани вредни емисии. 

Сега най-важната задача е да се увеличи капиталът на ТЕЦ-а с размера на сумата, която той дължи на Българския енергиен холдинг. Дружеството е задлъжняло към БЕХ, който е плащал за квотите за емисии, тъй като "Марица Изток 2" е нямал възможност да го прави. Но тъй като Еврокомисията тълкува подобна процедура като държавна помощ, е поискано нейното съгласие. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай