Петък,

Петкова каза какво ще стане с тецовете на въглища

От: СТАНДАРТ -
244
Петкова каза какво ще стане с тецовете на въглища
A
A
A

В рамките на мащабния възстановителен план на ЕС не се предвиждат средства за централите, които произвеждат електроенергия от въглища. Това каза пред бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

„До 2025 г. може да се използва т.нар Механизъм за капацитет за подпомагане на централите на въглища. След това те ще трябва да си купуват емисиите, чиято цена расте“, обясни тя и призна, че това значи по-висока цена на техния ток на свободния пазар: „Всяка централа трябва да си направи свой икономически преглед, за да прецени доколко конкурентоспособна ще е“.

В същото време Петкова призна, че централите в Маришкия басейн са базови мощности и без тях не може да се гарантира стабилността на електроенергийната система. Тя се ангажира с гарантирането на нормалната работа на централите.

ЕК предстои да направи анализ на 3 области - Стара Загора, Перник и Кюстендил, като ще бъдат направени териториални планове за енергийна трансформация.

Над една трета от новите 12 млрд. от Европа ще са за енергийна ефективност, като ще има 3 млрд. за саниране на сгради, близо половин милиард за подмяна на осветлението в градовете и др. Нашата икономика е най-енергоинтензивната в ЕС, отбеляза Петкова.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички