Пет най-важни елемента за постигане на качество при млечните продукти

Важно е във суровината да няма антибиотици и инхибитори

Пет най-важни елемента за постигане на качество при млечните продукти | StandartNews.com

Добрата суровина, оборудването, добрата технология на производство, отличната хигиена и и добре обученият персонал са петте най-важни елемента за постигането и поддържането на високо качество при млечните продукти.

Суровината, която „Димитър Маджаров“ използва за производство на млечни продукти, е една и съща, независимо дали става въпрос за кисело, прясно мляко, сирене, кашкавал и т.н. Тя е само от свежо българско мляко, от отбрани фермери от цяла Южна България, само първа категория. В своите млечни продукти „Димитър Маджаров“ не добавя никакви изкуствени протеини, сухи или кондензирани млека и консерванти.

За всеки един вид млечен продукт има различни критерии за киселинност, масленост, протеини и др. Тези критерии са едни за овче мляко, други – за краве, биволско, овче. Най-важното обаче е във суровината да няма антибиотици и инхибитори. Ако има и най-малкото съмнение за отклонение от стандартите, „Димитър Маджаров“ връща суровината на производителя. Тестове се правят първо във фермата, а после на място в мандрата, задължително преди суровината да „влезне“ в производствените помещения.

Оборудването при млечните продути трябва да отговаря на изискванията на хранителната промишленост, да е произведено от неръждаема стомана, например, да има условия за добро почистване и др. Половината от оборудването за сиренето и кашкавала на „Димитър Маджаров“ е произведено от български фирми, които познават типично родните технологии.

Опитът на хората,  наети в производството на млечни продути, има огромно значение за качеството. „Да правиш мляко и млечни продукти е отговорно“, споделя Юлия Маджарова, която ръководи мандрата. В „Димитър Маджаров“ работят професионалисти, завършили Университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност технологии на млякото и млечните продукти.

Всеки нов служител в мандрата преминава през поредица от обучения. Около година се обучава в тънкостите в занаята. „Имаме хора от самото начало на производството ни на млечни продукти“, споделя Юлия Маджарова. „Около двадесет човека работят при нас от 90-те години на XX  век. Те знаят какво означава поддържане на едно и също качество години наред и предават уменията си на новите служители“, допълва тя.

Производствената хигиена също има своята тежест. В „Димитър Маджаров“ са въведени хигиенни процедури на всички нива – персонал, машини, производствени помещения, съблекални. Безупречна хигиена в производството на „Димитър Маджаров“ се поддържа всеки ден,  за да може продуктите от мляко да са чисти, без никакво бактериално замърсяване. Хигиена на персонала също е важна. Преди започване на работа служителите се обличат в чисто облекло, включително шапки и ръкавели, което се подменят при всяко тяхно излизане. Машините и опаковките на продуктите предварително се измиват и дезинфекцират. По време на пълнене на киселото и прясно мляко всички повърхности непрекъснато се мият. В края на работния ден отново се прави основно миене на машини и помещения, и пълна дезинфекция. Еднократното работно облекло се заменя с чисто на следващия ден.

В началото мандрата на „Димитър Маджаров“ в град Стамболийски работи само с 3 тона. Днес преработва до 80 тона свежо българско мляко, а площта, от около 900 кв.м., достига 4.5 дка.

 „Качеството се познава трудно само по външния вид“, коментира Юлия Маджарова. „То се разбира най-вече органолептично. Когато се опита, млякото трябва да има натурален млечно-кисел вкус, типичен за българските продукти.“ Все пак има някои външни признаци, по които можем да познаем дали един млечен продукт е качествен или не. Ако киселото мляко не отделя цвиг, значи има влагозадържащи елементи. Прясното трябва да е плътно, да не е подвижно, да има натурален вкус и мирис на мляко. Когато разчупваме сиренето, то трябва да се отчупва като цяло парче, а не да се рони като извара, трябва да има плътна структура. Кашкавалите трябва да са еластични и да имат аромат на зрял кашкавал. Когато ги разрежем, трябва да може да се навият на рулце.

 „Димитър Маджаров“ има най-високия стандарт в Европа за безопасност на храните – International Food Standard. В производството на млечни продукти са въведени и други международни стандарти за качество като GMP и НАССР. Покриват се всички изисквания на БДС стандарта.

Над 90% от киселите млека на Маджаров се произвеждат по БДС стандарт – от краве, биволско, козе и овче мляко, като най-търсените по БДС стандарт са с 3.6%, 4.5% и 2% масленост. Според независимо изследване на Euro Senso Lab, БДС означава по-добро качество за 84% от потребителите, а 47% го свързват с български продукт.

„За хубави млечни продукти се изисква достатъчно суровина, оригинални български закваски, майсторлък на обработка и класическа технология по БДС“, коментира Юлия Маджарова. „При нас промени в технологията на производство няма. Променяме единствено начина на опаковане и реализацията на продуктите“, допълва тя. „Създаваме най-съвестно продуктите си. Споделяме ги с децата си, с внуците си, с българи у нас и в чужбина. Правим това с вяра в семейството и качествената храна“, заключава основателят и собственик на фирмата Димитър Маджаров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай