Пенсии и социални разходи клатят държавния бюджет

6,4% дефицит има в проекта на бюджет за 2023 г., предложен от служебния кабинет

Пенсии и социални разходи клатят държавния бюджет | StandartNews.com

6,4% дефицит има в проекта на бюджет за 2023 г., внесен за обсъждане от служебния кабинет. Изплащането на пенсиите, които и трябва да бъдат увеличени с 12% от 1 юли, сериозно затруднява план сметката на държавата, а начините за преодоляването на дефицита и спасяването на икономически перспективи на България са много ограничени.

„Близо 11,9 млрд. лв. е дефицитът. Той се поделя на две части. 6,22 млрд. лв. е наследеният дефицит от стария бюджет. Заради разходите, които трябва да бъдат направени по приети от миналата година законодателни решения, влизащи в сила тази година, добавяме още 5,6 млрд. лв. Например, увеличаването на пенсиите и актуализацията - 3,66 млрд.”, обясни пред Нова телевизия икономическият журналист Петър Илиев.

Според икономиста Георги Вулджев фокусът трябва да бъде върху разходната част. „От приходната много често се казва, че заради понижените ставки по ДДС се губят: около 400 млн. на година от ресторантите, 200 млн. от хлебопроизводителите и още няколко по 200 млн. Обобщено, не повече от 1 млрд. могат да се съберат допълнително”, показа сметката му.

Вулджев допълни, че ако ДДС се повиши на 22%, в хазната ще влязат 1,8 млрд. И посочи: „От данъка върху свръхпечалбата, при който държавата ще си прибере обратно помощите, ще се вземат 2,7 млрд. Всичко останало - особено идеите за увеличение на корпоративния данък с 5%, са глупости”.

Председателят на BESCO (Асоциацията на предприемачите) Добромир Иванов представи разбивка на обществото: „Имаме 2 млн. пенсионери, 1,3 млн. непълнолетни и студенти, 1,7 млн., работещи в частния сектор, половин милион в държавния и 100 000 безработни. Последните три години държавата, заради кризите, ухажваше всички с помощи и надбавки”, поясни той. По думите му хората от частния сектор плащат сметката за всичко.

Рязане от капиталови разходи, а не вдигане на данъците. Това според бившия социален министър Иван Нейков е пътят към преодоляване на големия дефицит, заложен в проектобюджета на служебния кабинет. Нейков предупреди, че пътят ни към еврозоната може да е сериозно застрашен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай