Понеделник,

Пеканов с лоши новини за еврозоната

От: Агенция Стандарт -
6888
Пеканов с лоши новини за еврозоната
A
A
A

Липсата на редовен кабинет може да има негативен ефект върху датата на влизането ни в еврозоната. Това стана ясно на разговори във Вашингтон, където делегация, водена от вицепремиера Атанас Пеканов, финансовия министър и управителя на БНБ участва в годишните срещи на Световната банка и на Международния валутен фонд, съобщи bTV.

В рамките на форума делегацията ни е провела редица срещи с висши ръководни екипи на Международния валутен фонд и Световната банка, както представители на международни финансови институции и централни банки.

Във фокуса на разговорите е Планът за възстановяване, както и влизането на страната ни в еврозоната.

В рамките на разговорите е станало ясно, че страната ни ще получи техническа помощ от Световната банка по Плана за възстановяване.

Според вицепремиера по управление на еврофондовете Атанас Пеканов е възможно, ако в страната ни продължи да има политическа нестабилност и няма редовно правителство, да има забавяне с приема ни в еврозоната, който към момента трябва да се случи на 1 януари 2024 г.

„Влизането в еврозоната е много важна и стратегическа цел пред България. Липсата на парламент евентуално може да забави този процес. Ние разговаряхме и с Международния валутен фонд, и Световната банка по това как най-добре да приложим реформите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. По оценки на Световната банка, ако правилно приложим реформите в Плана за възстановяване, ние имаме възможността да удвоим потенциала на българската икономика в идните години, увери Пеканов.

По време на дискусиите на форума са обсъдени развитието и предизвикателствата пред световната икономика и финансовите пазари в контекста на глобалните кризи. От форума идват послания за очаквана световна рецесия и затягане  на фискалната политика.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com