Пазарът на имоти се съживява

Брокерите очакват повишаване на сделките след парламентарните избори

Пазарът на имоти се съживява | StandartNews.com

София. Продажбите на имоти в областните градове през първото тримесечие на тази година са с 20% повече на годишна база, което индикира "събуждане" на пазарите, показват данните на агенцията за недвижими имоти „Бългериън Пропъртис.

Общо за страната продажбите на недвижими имоти са се увеличили с 23% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, сочат изчисления накомпанията на базата на данни на Агенцията по вписванията.

През първите три месеца на годината са били реализирани 44 174 покупко-продажби на имоти, като 24 061 от тях (55%) са в областните градове, показва статистиката. В София са осъществени 3 600 продажби при 3 324 по същото време на миналата година, което е ръст от 8,3% на годишна база. Във Варна е отчетен ръст на сделките с имоти от 18 на сто, в Бургас – със 17,5%, а в Пловдив – с 28,6%.

За първи път от 2008 г. нарастване на обемите на сделките с имоти отбелязахме през 2011 г. След това, през първата половина на 2012 г., сделките се понижиха с 12% под натиска на възвърналите се кризисни настроения. През втората половина на 2012 г. нарасналият интерес и покупките на ваканционни имоти доведоха до компенсиране на спадовете в обемите сделки и годината приключи със спад от само 2%, припомнят от компанията.

В последните месеци все повече участници на пазара на имоти сигнализират за оживление на жилищния пазар, макар и не в обемите, които се наблюдаваха преди кризата. Броят на купувачите на пазара обаче едва ли ще се повиши съществено през тази година предвид високата безработица, затегнатото кредитиране и нежеланието на хората да се ангажират с дългосрочни дългове в условията на криза.

Политическата ситуация също има своето отражение на пазара и вероятно потенциални купувачи са отложили намерението си за подобна мащабна инвестиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай