Паскал Донахю проговори! Две препоръки за еврото

Каза кога ще плащаме в европейска валута

Паскал Донахю проговори! Две препоръки за еврото | StandartNews.com

България може да бъде част от еврозоната догодина. Увереност в успешното присъединяване на страната ни към единната европейска валута изрази лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София на 15 март. Той даде специално интервю за "Неделя 150" по БНР. Донахю, който ръководи заседанията на неформалната група на министрите на икономиката и на финансите на държавите – членки на еврозоната, изрази надежда България да продължи да води благоразумна фискална политика.

Попитан реалистично ли е да приемем еврото на 1 януари 2025-та, Донахю заяви: "Всичко това зависи от промените в икономиката, които България направи и които, вярвам, са в интерес на страната. Основното предизвикателство остава инфлацията. Вярвам, че България със сигурност ще се присъедини скоро. Наистина съм убеден в това, но инфлацията трябва да бъде овладяна. Публичните финанси трябва да бъдат запазени в добро състояние. Необходима е сигурност".  

Донахю е убеден, че 2025-та България може да започне разплащане с евро, дори това да не се случи точно от първия ден на годината. През юни – тоест след няколко месеца, се очакват редовните доклади, но тогава инфлацията все още може да е по-висока от изискуемото.

"Има възможност правителството да поиска последваща оценка на икономическото представяне след регулярния доклад за готовността за присъединяване, който се очаква преди лятото. Тази възможност съществува. Изпълнението на критериите за присъединяване се оценява много прецизно и честно. Досега участвах в много оживена дискусия по темата. Мисля, че много важно за българската икономика да докаже, че категорично е изпълнила критериите от Маастрихт, необходими за въвеждането на еврото. Отново подчертавам, че възможността за последваща оценка съществува, ако правителството реши да я използва, каза Донахю.

Имам две препоръки. Първата е да продължите да пазите държавния дълг нисък и да не поемате големи нови задължения. Втората – да направите всичко възможно да понижите инфлацията. Това не са просто „задачи“, които изпълнявате, за да въведете еврото. Начинът да се грижите за икономиката и за хората минава през изпълнението на тези мерки, заяви Паскал Донахю.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай