Партиите да се обединят в търсенето на решение за „Белене”

Партиите да се обединят в търсенето на решение за „Белене”  | StandartNews.com

Всички политически партии с експертиза в енергетиката да обединят усилията си в търсене на разумно и прагматично решение на ситуацията с арбитража за „Белене" – за това призова на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от „Фокус".

По-рано днес от АБВ обявиха, че нейното присъствие в сектора е вредно. „Кой е вреден и кой е полезен ще покаже единствено и само времето, много се надявам полезните хора в енергетиката да бъдат много повече", отговори Петкова.

По темата с „Белене", за чийто реактор страната ни ще даде най-малко 550 млн. евро, тя отбеляза: „Смятам, че не е редно да се връщаме назад - кой е спрял проекта ,защо го е спрял, кой е виновен". Петкова посочи, че Министерство на енергетиката, правителството и БЕХ не са спрели да работят по различни варианти във връзка с решението на арбитража.

По отношение на други критики на АБВ – за бездействие по „Южен поток" и за заведени от EVN и „Енерго-Про" арбитражни дела срещу България, министърът посочи, че става дума за последствия от действия по време на кабинета „Орешарски".

Министър Петкова припомни, че от партията на Георги Първанов са били доскоро в управлението на страната. „По отношение на политиката в сектор „Енергетика", ние имахме много добри и конструктивни отношения", каза тя и посочи, че човекът, който в АБВ и в парламентарната им група е с най-голяма експертиза в тази област е Кирил Цочев.

„С този човек ние сме работили прекрасно, той има много сериозен принос и в промените в законодателството ,което направихме през миналата година", заяви още Петкова.

Според нея е странно защо се е получила тази атака срещу сектора, при положение, че са имали добри отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай