Парното по-евтино с още 3,95% от 1 май

Цената на природния газ за топлофикациите ще се определя веднъж годишно

Парното по-евтино с още 3,95% от 1 май | StandartNews.com

Топлинната енергия поевтинява средно с още 3,95% от 1 май. От същата дата цената на газа се намалява с 11,31 на сто. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание.

Това става възможно след като на 1 май сутринта „Булгаргаз“ внесе ново заявление за по-ниска цена на природния газ с 11,31%, а не с 6,67 на сто, колкото бе заявено по-рано. В него са отразени променените до 30 април цени по договора за доставка между „Булгаргаз“ и „Газпром Експорт“. Така за 2 месеца – от 1 април, цената на природния газ бе намалена с 49,25%

Наложи се за часове експертите на комисията да изчислят отново поевтиняването на топлата вода.

Ценовите решения бяха оповестени от председателя на Комисията доц. Иван Иванов чрез онлайн излъчване на интернет страницата на регулатора, предвид въведените противоепидемични мерки в сградата на КЕВР.

.Ако се добави и намалението на цените от 1 април, то за два месеца топлинната енергия поевтинява с 24,93%.

От 1 май за София намалението на цената е 5,15 %, за Враца -  4,14%, за Пловдив - 1,08 %, за Плевен - 2,62 %, за Бургас - .2,97 %, за Ванра - 1,30 %, за Велико Търново - 3,04 %, за Разград -  2,90% по-малко.

За двата месеца поевтиняването на топлинната енергия е: За София с над 30%, Враца - 25,73%,Велико Търново - 20,5%, Разград - 19,29%, Бургас - 19,76%, Плевен - 17,86%, Пловдив - 13,7%, Варна - 9,46%.

С решението си комисията утвърди от 1 май 2020 г. и преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е в размер на 5,84%.

Председателят на КЕВР уточни, че тези цени – и на газа, и на парното, ще действат до края на месец май.

Иванов съобщи, че се подготвят промени в Наредбата за топлоснабдяването, според които цената на природния газ за топлофикациите да се определя един път годишно, а оттам и цената на парното. Това се прави, за да се избегнат месечните колебания в цените на парното.

Иванов припомни, че такъв подход има при определяне на цените на електрическата енергия. Той поясни още, че ако при цената на газа има сериозни отклонения, то налице са механизми, с които те да бъдат отразени в цената на парното.

Още следващата седмица ще започнат да се одобряват промените в цените на газа със задна дата от август 2019 до края на март 2020 г., съобщи още Иван Иванов. В първата седмица ще се одобряват цените за август и септември, седмица по-късно-  за другите два месеца. КЕВР ще определи цените за по-малко от месец, колкото е законовият срок и така „Булгаргаз“ ще може по-бързо да върне надвзетите пари на клиентите си.

По повод проверката на мартенските сметки на „Топлофикация София“, председателят на КЕВР заяви, че на комисията са предоставени документи за подадената топлинна енергия за последните 4 месеца, както и за същите месеци преди година. На случаен принцип са поискани сметките на присъединените домакинства към 10 абонатни станции. След приключване на проверката, комисията ще оповести резултатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай