Понеделник,

Парно и топла вода поскъпват средно с 4% от 1 юли

От: Редактори -
Парно и топла вода поскъпват средно с 4% от 1 юли
A
A
A

Парното и топлата вода ще бъдат с по-високи цени от средно 4% от 1 юли, става ясно от изчисления на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Най-голям скок се очаква да има в Разград – със 17,5%, а най-малък във Варна – с под 2 на сто. Увеличението в Пловдив, Плевен, Бургас, Враца и Велико Търново се предвижда да бъде с между 6 и 7,5 процента, а парното и топлата вода в София ще поскъпнат 4,3 на сто.

Вчера стана ясно, че се предвижда поскъпване и на тока от 1 юли – с 3,5%. Предстои цените на тока и топлоенергията да бъдат обсъдени и окончателно приети.

Според анализатора от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров обаче това поскъпване на тока е трябвало да бъде повече.

„Ако следваме динамиката на ценообразуването, която показва, че цената, на която НЕК ще продава на крайните снабдители, се увеличава с 13%, увеличението на цената за домакинствата и малките потребители на регулирания пазар би трябвало да е по-висока от обявената“, каза Мартин Владимиров в интервю за БНР.

„Този фокус (по-малкото поскъпване – бел.ред.) става по няколко параграфа. Най-основното е, че се увеличава делът на евтината електроенергия в регулирания микс, включително близо 56% увеличение на квотата, която АЕЦ „Козлодуй“ доставя като електроенергия на регулирания пазар и премахването от регулирания микс на ВЕИ мощностите, когато тяхната мощност е над 1 мегават. Същото се отнася и за високоефективните централи за комбинирано производство на електроенергия и топлоенергия, включително топлофикациите. Реално всъщност увеличението при топлофикациите вероятно е свързано с желанието за компенсиране на тези централи, след като те вече нямат квота на регулирания пазар“, обясни той.

Големите водноелектрически централи на НЕК и АЕЦ „Козлодуй“ винаги са се използвали като буфер, за да компенсират значително по-високите цени по преференциалните договори с двете американски централи, посочи Владимиров и добави, че тази тенденция се запазва.

„В случая КЕВР няма да компенсира разходите на ТЕЦ „Марица-изток" 2. Това е казано и в доклада – че ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да работи за оптимизиране на разходите си и за оптимизиране на търговията си на свободния пазар, за да компенсира загубите“, каза още анализаторът.

Структурата на българския либерализиран пазар е такава, че на практика без ТЕЦ „Марица-изток" 2 свободният пазар не може да функционира, категоричен е Мартин Владимиров и добави: „Ще има клиенти. Вероятно и затова очакваме по-висока цена на свободния пазар за следващата година, както е и заложено в КЕВР – очаквано увеличение на цената от 23% (референтната цена)“.

По думите му важно решение, което държавата трябва да вземе към края на септември, е да определи нов механизъм за подпомагане на бъдещите електроцентрали до 2025 г.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички