Паркинг отключи японски проект

400 души работят в завода на "Язаки" в Сливен

Паркинг отключи японски проект | StandartNews.com

Сливен. Японците от "Язаки" най-после отвориха завода си в Сливен. Предприятието вече работи, макар и не с пълния си капацитет. "В настоящия момент в "Язаки България" в Сливен работят около 400 души. Нашите планове предвиждат през 2014 г. броят на служителите да надхвърли 1000. В Сливен ще се произвеждат кабелни инсталации за "Форд Транзит", които ще се изнасят в Турция и Великобритания. Благодарение на сегашното ръководство на община Сливен и оказаното от него съдействие по време на реконструкцията и изграждането на инфраструктурата всичко това стана възможно. През септември 2011 г. на база на изчерпателни проучвания "Язаки" взе решение производството да бъде осъществено в Сливен, а през март 2012 г. фирмата закупи сградата на "Миролио" и започна реконструкцията й", обясни Цветан Димитров, производствен мениджър на "Язаки" за Сливен.

Всъщност точно инфраструктурата около завода на "Язаки" в Сливен забави пускането на предприятието. Още в началото на 2012 година кметът на общината Кольо Милев обяви идването на японците. И съобщи, че предприятието ще заработи още през лятото на същата година. "Стандарт" научи, че японците били категорични - стъпваме в Сливен само ако общината изгради паркинга пред завода. Така въпреки затрудненото си положение община Сливен изгради не един, а три паркинга пред местната структура на "Язаки". Общината вложи 350 000 лева за паркинг, осветление и възстановяване на пътя до производството на компанията, казаха от кметството в града под сините камъни.

Компанията стъпи първо в Ямбол

Корпорация "Язаки" е основана през 1929 г. Тя е 100% частна собственост. Бизнесът на компанията е разделен на няколко основни направления. Най-голямото от тях е автомобилният сектор, главно - производството на кабелни инсталации, автомобилно оборудване и измервателни уреди. Второто направление са електрически кабели и газово оборудване. Третата част е производството на медицинско оборудване и рециклиращ бизнес.

Към настоящия момент "Язаки" има над 200 хил. служители, които са разделени в 440 локации в 43 страни по света. Най-новият завод на "Язаки" е в Мароко. В България "Язаки" е регистрирана през ноември 2006 г. в Ямбол. В Ямбол се произвеждат кабелни инсталации главно за "Рено", "Форд" и "Даймлер" за износ за Испания, Франция, Турция и Словакия. В настоящия момент в "Язаки" в България работят около 2000 души. За сливналии беше трудно да преглътнат, че "Язаки" първо избра Ямбол. Години наред стотици жители на града под сините камъни ежедневно пътуват до Ямбол, за да изкарват хляба си в "Язаки". Но пътуването си заслужава, тъй като заплатите са над средните за региона.

През 2011 г. "Язаки" България беше определена като производствена локация за кабелни инсталации за "Форд". За тази цел фирмата се нуждаеше от нови производствени капацитети, което доведе и до инвестицията в Сливен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай