Понеделник,

Паника. Бизнесът иска извънредно положение.

От: Редактор -
404
Паника. Бизнесът иска извънредно положение.
A
A
A

Бизнесът настоява държавата да въведе извънредно положение заради високите цени на тока, съобщава БТВ.

Цената на електроенергията на борсата, откъдето фирмите купуват ток, днес е отбелязала абсолютен рекорд откакто съществува свободния пазар у нас. Мегават час в сегмента ден напред да 8 октомври гони 400 лева. Цената обявена за утре е 351 лева.

Опасенията на индустрията са, че цените на електроенергията ще продължат да растат докато мине зимата. Те вече се движат от паниката, а не от нормална икономическа логика, смята председателят на Федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

„Трябва сериозно да се помисли да се въвежда извънредно положение и да се види как да оцелее икономиката. Това 50 лева на мегават час в момента изглежда като едно хвърляне на едни пари от хеликоптер – който е отдолу ще вземе някакви пари, но на практика няма да свърши това, което е нужно на икономиката“, коментира Стаменов пред медията.

В същото време поставят под въпрос мерките, които държавата обяви. Отстъпката между 15 и 30 лева за малкия бизнес, който не си е избрал доставчик на ток, едва ли ще се усети.

„Тези малки фирми, които нямат доставчик реално плащат най-високите цени у нас. Дори над тези на борсата. Това реално означава, че ако един мегават час енергия за фирма без доставчик струва 500 лева, то с максималната отстъпка цената ще падне на 470 лева за мегават час. Тези отстъпки ще са за три месеца и трябва да влязат в сила от 1 ноември“, коментира Стаменов.

Под въпрос е и другата мярка - обещаните 50 лева за мегават час за всяка компания, но при няколко условия – ако има парламент, който да одобри поредна актуализация на бюджета за годината. Правителството е предвидило тази мярка да действа шест месеца, пише Novini.bg.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията