Панелката по-търсена от мезонет на зелено

Войната удари пазара на имоти у нас

Панелката по-търсена от мезонет на зелено | StandartNews.com
  • Войната удари пазара на имоти у нас
  • Инвеститори развалят договорите и връщат парите на купувачите

 

Стари жилища, включително панелни, в последните седмици се оказват по-атрактивни на пазара на недвижими имоти от луксозни апартаменти в новостроящи се кооперации и комплекси.

Както купувачи, така и самите строителни предприемачи станаха предпазливи към сключването на сделки "на зелено". Причината е нечуваната досега криза с доставките на метал заради войната в Украйна. Липсата на стомана, арматурно желязо и други строителни материали, както и огромният ръст на цените, карат някои строителни фирми да замразят работа. Други пък искат предоговаряне на заради оскъпяването на работата им. Вече има случаи, в които инвестоитор разваля договори за изграждане на жилища и връща парите на купувачите. Това се например се случи с луксозен комплекс в столичния квартал "Дружба".  

Войната задълбочи проблема

"Проблеми с доставките имаше и преди войната. Те сега се задълбочиха. Това доведе до покачване на цената на строителната продукция. Това беше и една от причините за скока на цените миналата година със средно 10% по данни на Националния статистически институт", обясни председателята на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев пред "Стандарт". По думите му предприемачите са затруднени да калкулират своите себестойности. Постоянното покачване не им дава възможност да продават спокойно на зелено, защото не знаят колко ще им струва строителството.

"В някаква степен това създава и риск за самите потребители. Хората, които искат да купуват жилища в процес на строителство, трябва да бъдат внимателни какви договори подписват. Има случаи, в които се променят клаузи по договорите, увеличават се цени, а има и случаи, в които се развалят договори. Имаше такъв случай - вие сте чакали някакъв период от време да ви построят жилище и след две години ви развалят договора и ви връщат парите без неустойки", обясни Ганев.

Преориентират ли се купувачите

По думите му обаче е още рано да се коментира дали купувачите на имоти масово са се преориентирали. Това може да стане най-рано след 3-6 месеца, когато вече има статистика.

"Със сигурност тази ситуация създава усещане у купувачите, че трябва да се насочат към търсене на вторично предлагани жилища или на такива, които са ново строителство, но вече са в много напреднал етап или завършени", обясни Добромир Ганев, който е собственик и на агенция за недвижими имоти "Форос".

Проблем за фирмите без капитал

Самите строителни фирми също избягват в момента да предлагат имоти на зелено, защото не знаят какви ще са разходите по изграждането им и кога ще могат да ги завършат.

Когато не можеш да калкулираш себестойността - колко ще ти излезе крайната цена на жилището като разход, ти не можеш да оферираш. Затова избягват сега да предлагат жилища тези, които имат възможност. Те искат да стигнат до последния етап, да им е ясно колко пари са вложили в това жилище, за да го извадят на пазара на справедлива пазарна цена.

По-сериозен обаче е прблемът с фирми, които разчитат на продажбите на зелено, за да финансират самото строителство. Те нямат финансов ресурс. Искат да продават на зелено, за да вземат ресурса на гражданите и да го вложат в строителство. Когато те са продали три жилища в една сграда, а трябва да продадат още 30, за да завършат обекта, но не могат да ги реализират, се получава сериозен проблем. Трябва да спрат да строят, а тези тримата, които са предплатили, се оказват в тежка ситуация, обясняват брокери. "Трябва да бъдат наистина внимателни гражданите, да внимават какви договори подписват, когато говорим за покупка на зелено", предупреждават те.

По думите им иначе сделките на зелено си имат предимства. При тях обикновено цената е по-ниска, а купувачът получава в повечето случаи чисто ново жилище с добро качество на строителството. При панелните апартаменти също го има преимуществото на по-ниската цена, но самите сгради не са атрактивни. Те обаче имат и друго предимство - че обикновено в документите се посочава реалната квадратура, докато при новите жилища често в нея влизат балкони и общи части.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай