Сряда,

Пандемията е свалила заплатите в света

От: Редактор -
Пандемията е свалила заплатите в света
A
A
A

Пандемията от Ковид-19 е оказала натиск върху заплатите през първата половина на 2020-а и вероятно ще ги понижи значително в краткосрочна перспектива. Това е основният извод от публикувания днес доклад на Международната агенция на труда (МОТ), цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Световният доклад за заплатите на МОТ за първата половина на 2020-а сочи, че има натиск върху равнището им или върху повишението на средните заплати в две трети от страните, за които МОТ разполага с актуални данни.

В останалите страни средната заплата е нараснала леко, но това е изкуствено, защото отразява закриването на нископлатени работни места, отбелязват анализаторите.

Последиците от кризата, предизвикана от Ковид-19 върху икономиката и заетостта, вероятно ще доведат до огромен натиск към понижение на заплатите, прогнозират експертите на МОТ

 Те препоръчват да се води адекватна политика на заплащане, която да се изработи в задълбочен и широк социален диалог, за да се даде отпор на последиците от кризата и да се подкрепи икономическото съживяване.

Без субсидиране на заплати, общата маса на заплатите вероятно щеше да се свие с 6,5 на сто между първото и второто тримесечие на 2020 година - с 8,1 на сто за жените и с 5,4 на сто за мъжете.

Кризата е засегнала по-силно и по-ниско платените работници, засилвайки неравенствата в трудовите възнаграждения.

Временното субсидиране на заплатите, което бе въведено или удължено, за да се запазят работни места, позволи на редица страни да компенсират частично срива на заплатите и да бъдат смекчени последиците от кризата за неравенствата в заплащането, подчертават експертите на МОТ.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички