Пандемия. Богаташите трупат милиарди

2365 милиардери в света са увеличили богатството си с четири трилиона долара

Пандемия. Богаташите трупат милиарди | StandartNews.com

2365 милиардери в света са увеличили богатството си с четири трилиона долара между 18 март 2020 г. и 18 март 2021 г., което е ръст от 54%.

Общо сега милиардерите притежават невъобразимата сума от 12,39 трилиона долара, става ясно от ново проучване на близкия до левите американски Институт за политически изследвания (IPS).

Китайският предприемач Джун Шаншан отчита най-голямо увеличение на богатството. Състоянието му нарасна за една година от 2 млрд. на 68 млрд. долара, или 1300 процента. Причината за това: борсовият дебют на две компании.

След него се нареждат рускинята Татяна Бакалчук (плюс 1200 процента) на второ място е китайката Дзуо Сиу (плюс 714 процента). На девето място е подреден Илон Мъск, който увеличи състоянието си със 137,5 милиарда долара, или 559 процента.

В навечерието на пролетната среща през тази седмица Международният валутен фонд би алармата и за това в новата си икономическа прогноза и икономическите анализи. „Пандемията на Covid-19 засилва порочния кръг на неравенството“, е първото изречение в анализ, в който МВФ се занимава с икономическите и социалните последици от пандемията.

От една страна, коронавирусът увеличава неравенството между държавите, твърди МВФ. В сравнение с прогнозите от преди кризата доходът на глава от населението в развиващите се страни ще бъде с 20% по-нисък между 2020 и 2022 г., но само с единадесет процента по-нисък в индустриализираните страни. 95 милиона души по света са изпаднали в бедност по време на пандемията.

Международната общност трябва да направи нещо по този въпрос, а основното, което помага в борбата с бедността, се крие в една лесна формула - повече пари.

Но неравенството се увеличава и вътре в самите държави, пише МВФ.

Младите работници и работниците с относително ниска квалификация са особено засегнати от кризата, тъй като заетостта намалява по-рязко в техните сектори и работните им места са по-застрашени от автоматизацията.

„Тъй като кризата ускори силите за цифровизация и автоматизация, е малко вероятно много от загубените работни места да се върнат", пише МВФ в последната си икономическа прогноза.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай