Пълнят хазната с пари за пенсии в Германия

Новият заем ще бъде със срок от поне 5 години

Пълнят хазната с пари за пенсии в Германия | StandartNews.com

София. С пари за пенсии в Германия правителството ще пълни хазната, научи "Стандарт". Това ще стане с пускането на синдикиран заем на пазара в Германия в размер до 360 млн. евро. Като се очаква заемът да бъде пласиран сред пенсионни фондове, застрахователи, инвестиционни фондове и банки в Германия.

Заемът ще бъде пласиран от банка под формата на частно предлагане на дълг. Очаква се през следващата седмица Министерски съвет да даде мандат на Министерството на финансите да избере с търг банката, която ще пласира дълга. Вече са водени предварителни разговори с няколко чужди финансови институции, сред които и такива от Германия. Избраната банка ще бъде и гарант през инвеститорите, че България е коректен платец.

Размерът на заема, който ще бъде пласиран, зависи от интереса от страна на инвеститорите, но сумата ще бъде до 360 млн. евро. Срокът на заема вероятно ще бъде 5 години. Причината за това е, че през 2015 г. и 2017 г. предстоят сериозни плащания на падежите на старите еврооблигации от външния дълг на страната. Затова плащането на новия дълг ще бъде отложено поне за 2018 г.

Тази форма за пласиране на дълг е избрана, тъй като родните банки имат интерес основно към по-краткосрочни облигации. Синдикираният заем е избран и защото обемът на новия дълг от 360 млн. евро е много малък за нова емисия еврооблигации, която да привлече интереса на големите инвеститори. За разлика от облигациите пласираният дълг чрез синдикиран заем не се търгува на международните пазари. Затова не е необходимо да се поддържа ликвидност и минимален обем на емисията. Заемът е ограничен до 360 млн. евро, тъй като заедно с пускането на облигации за още 400 млн. лв. на вътрешния пазар до края на годината ще бъде достигнат лимитът на новия дълг от 3 млрд. лв., който може да се пласира през настоящата година след актуализацията на бюджета.

Заемът ще бъде пласиран до един-два месеца, тъй като в началото на 2014 г. предстоят плащания по външния дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай