Падат цените на мобилния роуминг от първи юли

Падат цените на мобилния роуминг от първи юли | StandartNews.com

Брюксел. Ще има по- ниски пределни цени за мобилен роуминг. Те ще влезнат в сила от 1 юли 2013 година, обявиха от пресслужбата на Европейската комисия. С близо 36 % ще паднат цените за изтегляне на данни и по този начин гледането на видеоклипове, ползването на карти, както и проверката на електронни писма и влизането в социални мрежи при пътуване в ЕС, ще бъде по-евтино.

В сравнение с 2007 година, роумингът на данни през тази ще бъде с до 91 % по-евтин. За шест години обемът на пазара на роуминг на данни е нараснал с 630 %. От ЕК обясняват, че пред потребителите и мобилните оператори се разкриват нови възможности благодарение на членството ни в ЕС.

С над 80 % са намалели на цените на дребно на обажданията, кратките текстови съобщения (SMS) и данните, от 2007 година досега.

Скоро всички, които посещават Хърватия, ще могат да направят значителни икономии от разговори, защото държавата се присъединява към ЕС на 1 юли. Там разходите за пренос на данни спадат почти 15 пъти, а изпращането на SMS-и или разговори с други страни от ЕС ще бъдат 10 пъти по-евтини.

„ЕС трябва да се грижи за потребностите на хората. Най-новото намаляване на цените ви спестява пари за лятото и е важна стъпка към премахването на тези такси за роуминг веднъж завинаги. Това е от полза както за потребителите, така и за компаниите, тъй като освобождава пазара от пречки и стимулира пазарния растеж.". Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус.

Новите пределни цени, които влизат в сила от 1 юли 2013 г., са за:
- изтегляне на данни или сърфиране в интернет – 45 цента/мегабайт (MB) (заплаща се на използван килобайт) + ДДС. (намаление с 36 % спрямо 2012 г.)
- изходящи обаждания - 24 цента/минута + ДДС (намаление със 17 % спрямо 2012 г.)
- входящи обаждания - 7 цента/минута + ДДС (намаление с 12,5 % спрямо 2012 г.)
- изпращане на текстови съобщения - 8 цента/минута + ДДС (намаление с 11 % спрямо 2012 г.)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай