Падат ли цените на имотите? Проговори експерт

Вижте анализа на пазара, направен от Тихомир Тошев

Падат ли цените на имотите? Проговори експерт | StandartNews.com

Падат ли цените на имотите в България и какви са новите тенденции на пазара? Отговор на горещите въпроси даде управителят на „КредитЦентър“ Тихомир Тошев.

„За съжаление не можем да очакваме спад на цените на имотите. Ние видяхме как пазарът през последните няколко години мина през тежки кризи и въпреки това цените не паднаха", прогнозира той.

Даже се случи нещо обратно – в коронавирус пандемията започнаха да се търсят по-големи жилища. Или иначе казано, в момента няма предпоставка за спадане на цените, категоричен бе Тошев.

Според него цените спадат единствено в малките градове, които се обезлюдяват. Стойностите на имотите там са ниски и цените им ще продължат да спадат. Тенденцията е обаче в десетте най-големи града цените да се запазят, като най-високи те ще са в най-хубавите квартали.

"Моята прогноза е, че през идната година цените ще останат на тези нива, които са в момента. Ако погледнем броя сделки, четири поредни тримесечие те намаляват, но като цяло цените остават високи. Това показва, че част от хората вече не могат да си позволят да си купят имот. Това обаче леко охлажда пазара и го прави малко по-нормален“, каза още Тихомир Тошев.

Посредници отчитат задържане на цените при имотите ново строителство. Причината е, че продажбите „на зелено“ спадат. В последния сегмент се регистрира силно предлагане и понижено търсене.

"Купувачите вече са по-придирчиви. Когато могат да купят нещо на същата цена, но в по-хубава сграда с по-добро планиране на пространството, което дава допълнителна стойност, те избират да се насочат натам, вместо стандартното ново строителство“, каза брокерът Ралица Ценова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Димитър Павлов
преди 5 месеца

Г-н Тошев, жалко е, че БФБ не предлага опция да подкрепите думите си с пари. Вероятно ще спечелите много от далновидната прогноза.

Откажи
Obama
преди 5 месеца

Г-н Тошев, и на Вас ли Ви платиха да пеете една и съща песен за стабилния имотен пазар и за пълзящите цени нагоре.Не е зле да обърнете внимание на имотния балон, надцените цени, закъснялото вдигане на лихвите от БНБ, всеобщото обедняване и очакваната рецесия.

Откажи
Михаела
преди 5 месеца

Хаааа,ха,ха.Сами си лъжите,сами си вярвате.Колко тъп трябва да си по скалата от 1 до 100000 за да не виждаш, че не само в България,ами и в Европа става нещо много страшно.Ноооо.Цените на жилищата според великите експерти никога, ама никога няма да се понижат.Стига глупости.

Откажи
Охотник
преди 5 месеца

Цените са високи. За държава, в която инвестициите са доказано рискови. А съотношението цена-доход е абсурдна. Но лакомията на хиените/брокерите е безкрайна. Увеличаващият се брой на освободените търговски помещения. Доказва, че бизнесът затъва в рецесия. Няма как наем от 1500-3000 и повече лева, да се покрива от магазин за бельо и подобни фасади. Сериозен процент от помещенията са заети от фирми, който не си покриват наемът, и режийните разходи. Ясно, е че прането на пари вдига цените на наемите. Както и на имотите.

Откажи