Пада ли мораториумът? Важна прогноза на експерт

Трябва да се върнем към ядрената енергетика

Пада ли мораториумът? Важна прогноза на експерт | StandartNews.com

Енергийният експерт Богомил Манев коментира в студиото на БНТ актуалната ситуация на енергийния пазар у нас и в Европа.

"Трябва да се изясни дали, когато има излишък в “Булгаргаз”, не е обичайна практика той да се продава. Не знам защо се създава такъв голям шум. Няма възможност да ни спрат газта от Русия засега", каза той.

Според него има непремерена стъпка на “Булгаргаз”, защото е трябвало да афишира процедурата по продажба. Той каза, че няма такова нещо като евтин и скъп газ, защото се продават по цени на борсата: “Хората трябва да знаят как се образува цена ден напред и бандова цена. Много е лесно да се хвърлят числа на хората”.

По думите му има заведени дела срещу НЕК относно продажба на ток на Турция, които са били подбудени от “псевдоексперти”: “Днес има политическо тяло, което взима грешни решения. След 10 години виждаме, че е взело грешни решения и после кой му търси отговорност?”.

Неговото мнение е, че АЕЦ “Белене” е добър проект, който е трябвало да се осъществи.

“В момента се случва това, че правителството, което обеща да махне мораториума, не може да го махне. Енергетиката се използва като социален инструмент. Като потискаш определена цена изпомпваш държавата. Ти си направил мораториум на 1/4 от енергетиката”, обясни Манев.

Манев допусна, че мораториумът няма да падне: “Въпросът е как ще паднат цените в магазина. Никак! Малкият бизнес не може да оцелее, ако не си увеличи цената на продукта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай