Отварят нов пътнически терминал на летище Варна

Отварят нов пътнически терминал на летище Варна | StandartNews.com

Варна. Летище Варна се сдоби с нов пътнически термина, който ще започне да работи от 15 август.

Компанията - концесионер на двете черноморски летища, "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" е инвестирала в терминала и свързаната с него инфраструктура над 75 млн. лв.

Всички полети ще се обслужват в новата сграда, която е три пъти по-голяма от досегашната с капацитет 1037 пътника на час.

По случай откриването на новия пътнически терминал на летище Варна и специално за Деня на Варна, „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" АД организира Ден на отворените врати в Терминал 2 на летище Варна.

За всички, които искат първи да разгледат най-новото, модерно съоръжение на Варна, терминалът ще бъде отворен за посещения и участие в организираните в тази връзка мероприятия от 15:00 до 17:00 часа на 15 август.

Терминалът е проектиран от британски архитекти с участие на български партньори - архитектурно бюро Pascall & Watson architects и "СевантЕлбул". Строителството е осъществено от българско-турския консорциум ТИЕ-ИЧТАШ за около 20 месеца, а управление и контрол осъществи германската компания Schuessler-Plan.

Изграждането на новия терминал е част от инвестиционната програма на концесионера. "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" спечели конкурса през 2006 г. за 35 години. Регистрираното в България дружество е 60% собственост на германската Fraport. Останалите 40% от пролетта на 2008 г. са официално на компания от групата "Химимпорт", която е собственик и на авиопревозвача "България ер".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай