Отровно обвинение. Петков каза на кого сме били роби

Какво ще става с доставките на газ

Отровно обвинение. Петков каза на кого сме били роби | StandartNews.com

Според „Продължаваме промяната“ (ПП) служебното правителство спира достъпа на АЕЦ „Козлодуй“ до алтернативното гориво. Това се посочва в позиция на партията, изпратена от пресцентъра ѝ. Повод за становището е решение на служебното правителство от вчера, с което се отменя решение на предишния кабинет от 13 юли 2022 г., свързано с доставките на ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй“.

„Продължаваме промяната“ е обезпокоена от последните действия на служебното правителство, които застрашават енергийната сигурност и независимост на България, заявяват от партията, предаде БТА.

В пълно противоречие с аргументите за осигуряване на конкурентна среда, служебното правителство практически спира достъпа на българската АЕЦ до алтернативното гориво и поставя страната в зависимост от традиционния доставчик ТВЕЛ (Руска федерация), пише в позицията на ПП.

Според партията действията на служебното правителство застрашават енергийната сигурност и независимост на България. От ПП припомнят, че гориво за реакторите, които се ползват в АЕЦ „Козлодуй“, произвеждат и две европейски компании – „Уестингхаус“ (Швеция) и „Фраматом“ (Франция). „България може да изпита последствията от отмяната на решението на кабинета „Петков“ в следващите 2 години, когато запасите от ядрено гориво за АЕЦ ще бъдат изчерпани“, се допълва в позицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай