Откриха лот 1 на магистрала Струма

Откриха лот 1 на магистрала Струма | StandartNews.com

Перник. Официално беше открит участъкът от Долна Диканя до пътен възел „Дупница – Север" от лот 1 на магистрала „Струма".

Движението за всички автомобили ще бъде пуснато в 13.00 часа, предаде Фокус.

"Днешният ден, в който пускаме движението на участъка от Долна Диканя до пътен възел Дупница – Север е много важен не само за строителите, за транзитно преминаващите, но и за живеещите в общините, през които този път минава", каза министър Десислава Терзиева на официалната церемония по откриването на пътния участък. На откриването присъстваха кметовете на Дупница, Радомир, областният управител на Кюстендил, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", заместник-министърът на транспорта Петър Киров.

Общата дължина на лот 1 Долна Диканя - Дупница е 16,78 км. В движение бяха пуснати 13,98 км от участъка и две пътни връзки „София - Дупница" и „Дупница - София". Останалите 2,8 км от лот 1 ще бъдат въведени в експлоатация до края на август. По договор срокът на завършване на обекта е 1 септември 2013 г., но движението по готовия участък се пуска предсрочно, за да се улесни трафикът в посока Кулата.

"От тази сутрин позволената максимална скорост на движение по нулевия лот на аутобана се увеличава от 90 км/ч на 120 км/ч", каза шефът на Пътната агенция Лазар Лазаров.

На обекта има 18 големи съоръжения - 4 моста, 7 подлеза, 6 надлеза и един виадукт.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007 - 2013 г.

"В програмния период 2014-2020 получените средства по Оперативна програма „Транспорт" ще бъдат разделени: 50% за железопътната инфраструктура и 50% за пътната, каза oще Десислава Терзиева. Така парите ще бъдат по равно разпределени между пътища и железопътен транспорт. „Един от приоритетите на Европейски съюз е развитието на железопътния транспорт", уточни тя.

Лот 2 „Дупница - Благоевград" от магистрала „Струма" все още няма разрешително за строеж. Чакаме да бъде обнародван в Държавен вестник законът за устройство на територията, промени, в който се наложиха във връзка с новото Министерство за инвестиционно проектиране, обясни Терзиева. Промените в закона предвиждат министърът на регионалното развитие да подписва строителни разрешителни за големите инфраструктурни обекти. „Документацията е подготвена и ако днес законът бъде обнародван, още утре подписвам разрешителното за строеж", увери министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай