От юли тръгват парите за машини във фермите

От юли тръгват парите за машини във фермите | StandartNews.com

Отпускат средства за покупка на недвижими имоти, оборудване и софтуер

Покриват хонорари на архитекти и подпомагат регистрацията на търговски марки

Една от най-атрактивните за агробизнеса мерки по новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. ще бъде отворена през юли 2016 г. Тогава земеделските производители или признати групи и организации на производители ще могат да кандидатстват за финансиране по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства". Право да кандидатстват с проекти ще имат фермери с размер на стопанството над 8 хил. евро стандартен производствен обем (СПО e средната парична стойност на селскостопанската продукция по цени на производител, без директните плащания и ДДС). По подмярката ще се подпомагат инвестициите в материални и нематериални дълготрайни активи, които водят до подобряване на икономическата устойчивост и резултатите на стопанството. За средства по подмярката ще може да кандидатстват фермите на територията на цялата страна. Подкрепата ще бъде насочена към закупуване и изграждане на инвестиции, свързани с модернизация и механизация (инвестиции във физически активи). Средства ще се отпускат и на проекти, които целят намаляване на производствените разходи и повишаване производителността на труда, както и свързани с изпълнение на дейностите по мерките "Агроекология и климат" и "Биологично земеделие". Ще се подпомагат и инвестиции за постигане съответствие с нововъведени стандарти на ЕС, покупка на съоръжения и оборудване за напояване/отводняване, включващи изграждането на нови и подобряване на съществуващи мрежи в стопанствата, както и вложения, свързани с подобряване на енергийната ефективност на фермите. Възможност да получат финансиране имат и проекти за съхранение на собствени земеделски продукти, както и свързани с подготовка на продукцията за продажба, инвестиции в машини и съоръжения за опазване на околната среда, включително за съхранение на оборска тор, както и вложения в недвижима собственост, свързана с дейността на земеделските стопанства. Може да кандидатстват и проекти за създаване или презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед, бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия, както и инвестиции за производство на биоенергия за нуждите на фермата.

По подмярката за инвестиции в земеделските стопанства мога да кандидатстват както отделни физически и юридически лица, така и групи от производители. Допустимите разходи може да са за изграждане, придобиване и подобряване на недвижимо имущество, включително чрез лизинг, закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване, включително компютърен софтуер до пазарната стойност на активите, като това може да става и чрез лизинг.

На финансиране по ПРСР подлежат и общи разходи, свързани с реализацията на съответния проект, както и разходи за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги, консултации за екологична и икономическа устойчивост на проекта, проучвания за техническа осъществимост на проекта, разходи за ноу-хау, придобиване на патенти права и лицензи, както и за регистрация на търговски марки. Покриват се и разходи за закупуване на земя, които обаче може да са само до 10% от общия размер на допустимите инвестиционни разходи.

Приоритет имат
младите стопани

Да кандидатстват за финансиране по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" могат само земеделски производители, които са регистрирани като такива по Закона за подпомагане на земеделските производители. При оценяването приоритет ще имат проектите на млади земеделски стопани и одобрени за подпомагане по мерки 112 или 141 от ПРСР 2007-2013 и подмерки 6.1. и 6.3. от ПРСР 2014-2020, които не са получавали подкрепа по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" и подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделските стопанства". Предимство ще има и за проекти на тютюнопроизводители за инвестиции, които не са свързани с производство на тютюн. Приоритет ще имат и проекти за инвестиции в секторите "Плодове и зеленчуци" и "Животновъдство", както и за инвестиции за производство на етерично-маслени и медицински култури, и на биологични суровини. Бонус при кандидатстването ще се дава и на проекти, които се изпълняват в Северозападния район на страната, в райони с природни и други специфични ограничения, в селски район, както и в местата по националната екологична мрежа Натура 2000. Приоритет ще имат и проекти за повишаване на енергийната ефективност в стопанствата и за инвестиции в технологии, водещи до намаляване на емисиите. С предимство ще се одобряват и проекти за инвестиции в иновации в земеделските стопанства, проекти за колективни инвестиции, както и такива, които водят до осигуряване на допълнителна/устойчива заетост в стопанствата.

До 1,5 млн. евро
за един кандидат

Финансовата помощ по подмярката 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" е в размер на 50% от общия размер на допустимите за подпомагане разходи. Подкрепата може да се увеличава в няколко конкретни случая. Например за проекти на млади земеделски стопани, интегрирани проекти или свързани със сливания на организации на производители, проекти с инвестиции в райони с природни и други специфични ограничения, финансовата помощ се увеличава с 10%. За проекти за колективни инвестиции, представени от юридически лица, включващи от 6 до 10 земеделски производители, финансовата помощ също се увеличава с 10%. За проекти за колективни инвестиции на юридически лица от над 10 стопани или групи и организации финансовата помощ се вдига с 20%. За проекти с инвестиции в стопанства, изпълняващи ангажименти по мярка 11 "Биологично земеделие" от ПРСР 2014-2020 г. или сходни ангажименти по мярка 214 "Агроекологични плащания", направление "Биологично земеделие" от ПРСР 2007-2013 г. финансовата помощ се вдига с 15%. Максималното комбинирано подпомагане за един проект на индивидуален бенефициент е 70% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи. А максималното комбинирано подпомагане за проекти за колективни инвестиции е 90% от допустимите за подпомагане разходи. Минималният размер на допустимите разходи за един проект е 15 000 евро. Максималният размер на допустимите разходи за един кандидат за периода на прилагане на Програмата е 1,5 млн. евро, като максималният размер на допустимите разходи за един проект също е 1,5 млн. евро.

За нови трактори
дават до Е500 хил.

Максималният размер на допустимите за подпомагане инвестиции в земеделска техника на един фермер за целия период на прилагане на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е 500 хил. евро. Но ако проектите са за колективни инвестиции на 6 до 10 фермери, максималният размер на инвестициите в земеделска техника е 750 000 евро. При обединение на повече от 10 стопани или групи/организации на земеделски производители, за покупка на трактори и комбайни може да се вложат до 1 млн. евро.

Максималният размер на допустимите разходи за проекти, представляващи колективни инвестиции на 6 до 10 земеделски производители за периода на прилагане на ПРСР е 4 млн. евро. А при колективни проекти на повече от 10 стопани или групи/организации на земеделски производители, максималната помощ е 5 млн. евро.

Планирано отваряне на
мерки по ПРСР за 2016 г.

- Мярка 1 "Трансфер на знания и действия за осведомяване" - планиран период на прием: август - октомври 2016 г.
- Подмярка 2.1.2 "Помощ за осигуряване на консултантски услуги за малки земеделски стопани" (Тематична подпрограма за малките стопанства - ТПП) - март 2016 г.
- Подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" - юли 2016 г.
- Подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделски продукти" - ноември 2016 г.
- Подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства" (ТПП) - април 2016 г.
- Подмярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" - юни 2016 г.
- Подмярка 7.6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата" - април - май 2016 г.
- Мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производителите" - септември - октомври 2016 г.
- Мярка 10 "Агроекология и климат" - март - юни 2016 г.
- Мярка 11 "Биологично земеделие" - март - юни 2016 г.
- Мярка 12 "Плащания по "Натура 2000" и Рамковата директива за водите" - март - юни 2016 г.
- Мярка 13 "Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения" - март - юни 2016 г.
- Мярка 14 "Хуманно отношение към животните" - април - юни 2016 г.
- Подмярка 19.2 "Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие" (ВОМР) - до май 2016 г.
- Подмярка 19.3 "Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на МИГ" - декември 2016 г.
- Подмярка 19.4 "Текущи разходи и популяризиране на стратегията за местно развитие - август - септември 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай