Осигурете охрана, ако теглите над 20 бона

Банките разлепиха списъците за КТБ

Осигурете охрана, ако теглите над 20 бона | StandartNews.com

Наближава 4 декември - денят, в който притежателите на влогове в Корпоративна търговска банка най-сетне ще имат достъп до парите си. Вече са известни банките, които ще изплащат защитените депозити до 196 хил. лв. Това са Алианц, Банка ДСК, Обединена българска банка, ПИБ, Райфайзен, СИБАНК, УниКредит Булбанк, ЦКБ и Пощенска банка. Някои от тях вече обявиха и как се подготвят за този ден.

Ако теглите над 20 хил. лв. в брой, сте длъжни да си осигурите и охрана. Това условие поставя Банка ДСК за клиентите на КТБ, които ще обслужва от 4 декември. От банката уверяват, че са готови да ви предоставят гардове, ако нямате. Всеки работен ден от 8,30 до 17 часа Пощенска банка ще изплаща гарантираните депозити до 196 000 лева на граждани и фирми, чиито ЕГН/ЕИК завършват на 2. Няма значение къде ще отидете да си поискате парите, те ще ви бъдат изплатени там, където ви е най-удобно. От банката съобщават още, че за суми над 3 хил. лв. се изисква двудневно предизвестие.

УниКредит Булбанк увеличи първоначално заявените клонове в страната, в които ще се изплащат парите. Подсещаме, че в тази кредитна институция ще получават влоговете си граждани и фирми, чиито ЕГН или ЕИК завършват с цифрите 5 или 6. Ако сте клиент на тази банка и имате сметка в нея, ще може да изтеглите или да се разпоредите с парите си от всички клонове в цялата страна без разлика. Иначе 54 поделения на банката ще изплащат на тези, които не са нейни клиенти. 16 от тях са в столицата и 38 в страната. На интернет страницата на УниКредит Булбанк вече са обявени имената на населените места, както и поделенията в София. Там е означено и работното им време. От банката съобщават, че няма да се работи извънредно в събота и неделя. Оттам са убедени също, че няма да има проблеми и с опашки от хора. В специално създадената секция на уебсайта на банката са посочени и всички необходими документи за получаване на депозита. Припомнят още, че гарантирани са всички сметки в КТБ: срочни, безсрочни, спестовни, срочни или безсрочни депозити, разплащателни сметки, салда по дебитни карти и други продукти, попадащи в понятието "влог" по смисъла на закона. Всички депозити ще бъдат изплащани в левове.

Тези, които са били открити в чуждестранна валута, ще бъдат изплатени по фиксинга на БНБ в началния ден на изплащането. Определянето на размера на изплащания депозит се извършва изцяло от Фонда за гарантиране на влоговете. Лице, което претендира, че притежава гарантиран влог в КТБ, но не фигурира в списъка за изплащане от обслужващата банка или оспорва данни от него, може да предяви писмените си възражения в срок до една година от началния ден на изплащане на гарантираните размери по влоговете, подкрепени с доказателства за правата му пред квесторите на КТБ. Те пък са длъжни да се произнесат по възраженията в 7-дневен срок от получаването им.

Над 150 са клоновете на Банка ДСК в цялата страна, които ще изплащат влоговете от КТБ. Припомняме, че там ще се получават парите на граждани и фирми, чието ЕГН/ЕИК завършват на 0. От банката съобщават, че във всички нейни поделения, независимо дали изплащат или не влогове от КТБ, ще има разлепени на видно място списъци с адресите и имената на клоновете-разпределители. Те ще бъдат поставени и на интернет страницата на ДСК.
СИБАНК също ще плаща във всяко свое поделение в цялата страна. В тях може да се явят притежателите на ЕГН/ЕИК с последна цифра 8.

При разпореждане със сумите вложителите следва да имат предвид унифицираната тарифа за таксите за обслужване на вложителите на КТБ, която ще могат да намерят на уебсайта на ФГВБ в секцията за изплащане на влоговете в КТБ. Междубанков превод през БИСЕРА (еднократно) е без такса за вложителите, както и откриването на сметка в лева.

За фирмите искат повече документи

За да получите парите си от вече известните кредитни институции се изискват много малко на брой документи, става ясно от предварително обявените за това правила. За гражданските сметки се изисква само лична карта, но за фирмените сметки не е точно така. Ето и списъкът на необходимите документи:

- за физическите лица - валидна лична карта или документ за самоличност на чуждестранно физическо лице;

- за юридическите лица, вписани в Търговския регистър при Агенция по вписвания- ЕИК, документ за самоличност на представляващия/щите го лица;

- за юридически лица, които не подлежат на вписване в Търговския регистър - удостоверение за актуално правно състояние в оригинал, издадено не по-рано от 3 (три) месеца преди явяването на лицето за получаване на гарантирания размер на влога и документ за самоличност

- декларация по чл.10, ал.4 от Наредба № 23 на БНБ по образец, наличен в клоновата мрежа на Банката и на нейната корпоративна страница (в 2 броя). Не е необходима нотариална заверка на декларацията, освен в случаите, в които упълномощено лице представлява титуляря на влога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай