Опрощаваме 83% от дълга на Афганистан

Опрощаваме 83% от дълга на Афганистан | StandartNews.com

София. Предприети са стъпки за уреждане на дълга на Афганистан към България. Към края на 2012 г. дълговете на Афганистан към страната ни, произтичащи от междуправителствени споразумения от 1974 г., 1979 г. и 1986 г., възлизат на 50,62 млн. долара.

От 2006 г. Афганистан е включен от МВФ в списъка на страните, отговарящи на критериите за получаване на пари от Програмата за намаляване на бедността и подпомагане на растежа, а през 2010 г. получи статут на "силно задлъжняла и бедна страна". Кредиторите от Парижкия клуб са предоставили 83,8% редукция на дълговете на страната.

В сряда Министерският съвет ще разгледа споразумение за уреждане на дълга на Афганистан към страната ни. То предвижда реално получаване на максимално възможната сума от дълга на Афганистан, а остатъкът се предоставя като официална помощ за развитие на сектори, като селско стопанство, инфраструктура, образование и здравеопазване. Обикновено нито един кредитор не може да получи по-голям процент от дълга от този, договорен от Парижкия клуб. А в случая кредиторите от Парижкия клуб са опростили 83,8% от дълга на Афганистан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай