ООН с ключова прогноза за България

Относно икономиката ни

ООН с ключова прогноза за България | StandartNews.com

Икономическата прогноза за България за тази и за следващата години е положителна. Това се казва в анализ на икономистите от Департамента за икономически и социални въпроси при Секретариата на Организацията на обединените нации (ООН).

България се разглежда като страна с развита икономика и доходи над средните или със средни такива. Очаква се умерено ускоряване в темпа на растеж на реалния БВП: от прогнозираните за 2023 г. 1,9 на сто до 2,6 процента за 2024 г. и 3 процента догодина на фона на прогноза за ЕС от съответно 0,5 процента ръст, 1,2 процента и 1,6 процента.

Съществено подобрение вещаят от ООН за България и по линия на инфлационната динамика в страната, който ръст на потребителските цени ще бъде в рамките на общоевропейския контекст, предава "Актуално". Тази година инфлацията ще бъде средно от 3 процента при прогнозирани 8,4 процента през тази година, за да падне до 2,8 процента през 2025 година.

Неблагоприятна обаче е перспективата пред международната конкурентоспособност на българската икономика, която според съдържащата се информация в доклада на ООН бележи влошаване, с моментна кулминация на процеса през 2023 година.

Освен това България е сред малкото сравнявани 15 страни с развити икономики, която е запазила покупателната способност на населението по един сравнително балансиран ръст на възнагражденията спрямо темпа на покачване на потребителските цени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Гледам
преди 3 месеца

И не вярвам на ушите си

Откажи
Пу...и еврейски
преди 3 месеца

ОО Неее пак ли тези фашисти ни определят живота тук??? Това са фашистките групировки ЕС,САЩ,ООН НАТО И СЗО ОТ ТЕЗИ СЕ ПАЗЕТЕ,ЧЕ ИМАТ ПЛАН ЗА НАС,ПУТИН ПАСТИ ДА ЯДЕ ПРЕД ТЕЗИ ИМПЕРИАЛИСТИ С ФАНАТИЧНО МИСЛЕНЕ!!!

Откажи