Окончателно данък „лихва" остава без промяна

Окончателно данък „лихва" остава без промяна | StandartNews.com

София. Депутатите приеха окончателно на второ четене данъкът върху лихвите по депозитите да остане 8%. Предложението за връщане на предишния размер от 10% беше подкрепено единствено от ГЕРБ. Решението е очаквано, тъй като текстът беше отхвърлен преди това и в бюджетната комисия.

За връщането на размера на данъка до 10% гласуваха единствено депутатите от ГЕРБ и един независим, като то събра общо 77 гласа "за". Против бяха общо 95 депутати от всички останали парламентарни групи, а 4 депутати се въздържаха, съобщи БГНЕС.

Според вносителя на предложението Менда Стоянова доходите от лихви по депозитите са доходи като всички останали. Тя даде пример, че когато си спестил пари, върху които си платил данъци, но закупиш и го дадеш под наем, то доходите от този наем също се облагат. Това е идеята и на облагането на доходите от лихви по депозитите, увери Стоянова.

Таско Ерменков от БСП обяви, че 80% от влоговете са до 1000 лева и това са пари, които хората внасят за погребения и за учебници на децата си. "Това са пари за черни дни", каза той и бе категорично против твърдението на Стоянова, че депозита в банка е равен на стопанска дейност. Облагането е върху стопанска дейност и върху данъка върху общия доход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай