Офис на ЕБВР спъва родни предприемачи

Откакто Даниел Берг оглави клона в София, проектите намаляха в пъти

Офис на ЕБВР спъва родни предприемачи | StandartNews.com

Офисът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в София е напълно безполезен и излишен. Това алармираха пред "Стандарт" родни бизнесмени, които са решили да се възползват от възможностите за партньорство с международната кредитна институция.

Според тях контактите със софийския офис в последните две-три години не са на това ниво, каквото бяха в предишните години. Откакто директор на представителството на евробанката от 2010 г. е Даниел Берг, проектите рязко са намалели, съответно и финансирането. Това си личи от графиката на страницата на банката в раздела й за България, която обхваща периода от 2008 г. до 2012 г. През 2010 г., когато Берг поема представителството, идвайки от Албания, усвоените средства по проекти са близо 600 млн. евро. Следващата година се наблюдава рязък и незапомнен срив в цялата над 20-годишна история на взаимоотношенията на страната ни с институцията от Лондон. Тогава са реализирани проекти за 100 млн. евро, а миналата година - малко над 200 млн. И това е въпреки усилията и активността на новия алтернативен директор за България, Полша и Румъния Стефка Славова.

За разлика от тукашния еврочиновник тя не щади усилията си и пътува непрекъснато до България, среща се с кметове, общинари, със собственици и мениджъри на частни компании. Но първото сито на проектите е именно в София и от одобрението на тукашния офис зависи придвижването на проекта към Лондон. Когато тук се дава зелена светлина на качествени разработки, те много лесно се одобряват и от борда на директорите. Освен това предишните регионални шефове поддържаха близки и редовни контакти с медиите и оттам и намеренията им бързо ставаха известни на предприемачите. Затова неслучайно сегашният директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа - Жан Марк Питършмит, се изкачи на този пост след няколко много успешни години в София.


"Надяваме се от Лондон да вземат мерки и нещата да се променят към по-добро", коментират български предприемачи. Те са готови да потърсят и Питършмит, за да му обяснят ситуацията в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай