Одитори ще докладват за нередности в банки

Одитори ще докладват за нередности в банки | StandartNews.com

Затяга се контролът върху банки, застрахователи и пенсионни фондове. Това ще стане с предложения от Министерски съвет нов закон за независимия финансов одит, който вчера бе приет на първо четене от парламента. Когато регистриран одитор извършва финансов одит на предприятие от обществен интерес и има съмнения, че са допуснати нередности, включително измами във финансовите отчети, той ще трябва да уведоми самото предприятие и да му препоръча да разследва случая. Ако предприятието не разследва случая, одиторът ще бъде длъжен да докладна на органа, който надзирава предприятието, пише в новия закон.

Председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) обясни, че текстовете се подкрепят от експертите в бранша. Според нея се налага законът да бъде приет, за да се предотвратят случаи като с КТБ. Една от причините да се стигне дотук беше одитът на КТБ като в случая разбрахме колко е важен одитът, заяви тя. С приетия закон се въвежда нова европейска директива, целта на която е да се повиши надзора над предприятията от обществен интерес. Между тях са банките, застрахователните дружества, пенсионните фондове, търговците на ток и газ, както и железниците. Законът гарантира в по-висока степен независимостта на регистрираните одитори, като се забранява предоставянето на определени услуги извън одита. Установява се и максимална продължителност на ангажимента на един одитор към конкретно предприятие от обществен интерес като част от мерките срещу високата пазарна концентрация. За повече яснота за потребителите на информацията от финансовите отчети в проекта са предвидени допълнителни текстове за обхвата на финансовия одит, както и отговорностите на регистрираните одитори и на ръководството на одитираните предприятия.

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще следи работата на одиторите като ще може да ги проверява и да налага санкции. Комисията ще отговаря за приемането и спазването на стандартите за професионална етика, за вътрешния контрол за качеството в дейността и за продължаващото професионално развитие на одиторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай