Очакват до 50% ръст на фондовата борса

Годината дава възможност за инвестиции в злато, долари и акции, смятат анализатори

Очакват до 50% ръст на фондовата борса | StandartNews.com

София. Българска фондова борса ще нарасне до 40-50% през 2014 г., прогнозират от ЕЛАНА Трейдинг. Годината дава и възможности за дългосрочни инвестиции в злато и акции. Плавно поскъпване на щатския долар и стабилни цени на петрола, прогнозират от ЕЛАНА Трейдинг и европейската инвестиционна банка Saxo Bank в съвместния си анализ за 2014 г. За българската икономика експертите на ЕЛАНА Трейдинг смятат, че през 2014 г. хората ще са по-склонни към покупки и инвестиции, защото потребителското доверие се е подобрило и вече има очакване за растеж. Признаците за излизане на икономиката от стагнацията вече са налице, каза Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг. На БФБ вече влизат капитали, прехвърлени от банкови депозити, защото инвеститорите вярват, че на борсата може да се печели след ръста от 42% през 2013 г. За 2014 г. анализаторите на ЕЛАНА очакват запазване на силното представяне на българските акции с ръст на основния индекс SOFIX в диапазона 40%-50%. Цачев очаква в САЩ борсови индекси през 2014 г. да нараснат с 10%.

 

От ЕЛАНА Трейдинг смятат, че през първото полугодие курсът на долара ще бъде около 1,36 EUR/USD (1,44 лв. за долар). Прогнозата на Saxo Bank е за поскъпване за долара от 1,35 EUR/USD (1,45 лв. за долар) за първото тримесечие, до 1,27 EUR/USD (1,54 лв.) за края на полугодието и 1,20 EUR/USD (1,63 лв.) в края на годината. От ЕЛАНА смятат, че златото може да поскъпне, което ще даде възможности за средносрочни инвестиции. Цена от $1400 за тройунция е постижимо равнище за 2014 г., каза Цветослав Цачев. От Saxo Bank обаче смятат, че всяка изненада на финансовите пазари може да отдръпне инвеститори от златото. Затова посочват средна цена от $1250 за тройунция за първото тримесечие с риск за понижения.

 

Реализират проекти поне за 1 млрд. през 2014 г.

 

Проекти за поне 1 млрд. лв. ще бъдат реализирани у нас през 2014 г. Това посочи Светослав Младенов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) пред агенция Фокус. В рамките на тази година инвестиционни проекти ще реализират компании като Девня цимент АД , СОЛ България ЕАД, Тракия Глас България, АББ България ЕООД, ВНТС-Бер Хелла Термоконтрол ЕООД, Витте Аутомотив ЕООД, Марица олио АД, Бони Холдинг АД, Фесто производство ЕООД, Теклас България и АЛС България ЕООД. Разширение на дейността си ще предприемат и Либхер Хаусгерете Марица ЕООД и Интегрейтид Микро-Електроникс България ЕООД, каза Младенов. Нов завод за кабелно оборудване за автомобили се очаква да заработи до края на годината в Плевен, каза шефът на БАИ. Става дума за световния автомобилен доставчик Нексанс Аутоелектрик, който ще произвежда кабелно оборудване за автомобили у нас чрез дъщерната си компания Електрокабел България. Изработените в Плевен части ще бъдат за компании като Daimler, General Motors и други.

 

Стартираха 53 нови инвестиционни фонда

 

Нови 53 инвестиционни фонда се появиха у нас през миналата 2013 г., сочат данните на БНБ. Така към края на миналата година в България функционират 458 инвестиционни фонда, като 352 от тях са чуждестранни, а 106 местни. Общата сума, управлявана от всички фондове, нараства с цели 50,9% или 484,6 млн. лв. за година до общо 1,436 млрд. лв. За сравнение, към края на 2012 г. размерът на управляваните от инвестиционните фондове активи е възлизал на 952 млн. лв. Отчетеното увеличение към края на 2013 г. спрямо края на третото тримесечие е 129,5 млн. лв., или 9,9%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай