Очакват 2,5% ръст на икономиката

Очакват 2,5% ръст на икономиката | StandartNews.com

За 2016 г. е реалистично да очакваме 2,5% ръст на икономиката. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Той си е поставил за цел тази година агенцията да удвои резултатите си от миналата. "През 2015 г. имахме 6-годишен рекорд, 22% ръст на чуждите инвестиции. Определено трябва да се гордеем с това, но и да не се успокояваме.

Зададохме добро темпо благодарение на политическата и икономическата стабилност. Макроикономическите показатели на България са много добри, трябва да запазим това темпо, за да реализираме това, към което се стремим - висок икономически ръст", заяви той. Стамен Янев посочи, че инвестициите се правят основно в секторите машиностроене, производство на части за автомобили, IT и аутсорсинг. Той даде за пример намеренията на голяма аутсорсинг компания, която планира разширение на бизнеса си във Велико Търново. Насочваме част от инвестиционните намерения към по-малки градове, например Видин, за да се изравнят различията между регионите, обясни Янев.

Към настоящия момент са подадени 14 заявления за сертифициране на инвестиционни проекти, което би следвало да доведе до 400 млн. лв. нови инвестиции в следващите 3 години и над 3000 нови работни места. Те със сигурност ще се реализират. Има и заявени намерения от 28 инвеститори, но засега с неподадени заявления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай